Με απειλές για απολύσεις καθηγητών και προσωπικού και με «ασπίδα» γονείς και μαθητές οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αντεπιτίθενται στην κυβερνητική απόφαση για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ, έως 13%, στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ads

Οι τόνοι της ανατιπαράθεσης ανέβηκαν κατακόρυφα με την πρωινή δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις «πενταροδεκάρες» του αυξημένου ΦΠΑ: «Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Απαντώντας, ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών σχολείων Μπάμπης Κυραϊλίδης δήλωσε ευθέως ότι οι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να αναλάβουν το κόστος του αυξημένου ΦΠΑ και θα τον μετακυλίσουν στους γονείς: «Τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απορροφήσουν κανένα ποσοστό ΦΠΑ, θα μετακυλιστεί όλο στους γονείς» είπε στο Mega, προειδοποιώντας ακόμη ότι «όταν πάει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το μέτρο, θα το μπλοκάρουμε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Λίγο αργότερα, στο Star, ο Μπάμπης Κυραϊλίδης επιστράτευσε και το όπλο των απολύσεων: «Αν το μέτρο εφαρμοστεί από αύριο από τα ιδιωτικά σχολεία θα αποχωρήσουν 20.000 μαθητές, αυτό σημαίνει και 5.000 απολύσεις προσωπικού» προσθέτοντας:

Ads

«Αυτό που ισχύει με βάση το νόμο αναδρομικά από 20/7 είναι το 23% και στα σχολεία και στα φροντιστήρια. Οι γονείς των παιδιών που επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία φορολογούνται κανονικά, συνεισφέρουν για να είναι καλύτερα τα δημόσια, ενώ δεν παίρνουν το αγαθό αυτό, πληρώνουν τεκμήριο για τη φοίτησή τους, κι έρχεται ο κ. Φίλης να μας πει ότι όσοι φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία είναι παιδιά εύπορων οικογενειών; Μην κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια».

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Φίλη και από τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν το απόγευμα γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Πρόκειται για τη «Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, η οποία στις 6 το απόγευμα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.