Εάν η σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Γεννηματά ήταν η πρόβα «πολέμου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, το σημερινό ραντεβού της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μπορεί να σηματοδοτεί και την… επίδοση του τελεσιγράφου πριν από την γενική σύρραξη.

Ads

Για το Κίνημα Αλλαγής τουλάχιστον, είναι μια σύρραξη που αποτελεί μονόδρομο μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη – κι ίσως αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία συσπείρωσης των κατακερματισμένων δυνάμεων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ. Στη σημερινή συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό επισημάνθηκε η συστράτευση του «όλου ΠΑΣΟΚ» περί τον Κώστα Σημίτη. «Ματαιοπονούν. Με τη λάσπη στα χέρια θα μείνουν. Θα μας ξαναβρούν μπροστά τους», είπε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και επανέλαβε τα περί σκανδαλολογίας.  Στο ΚΙΝΑΛ γίνεται λόγος για «μεθοδευμένο σχέδιο διάλυσης» του κόμματος με στόχο τη «λεηλασία» των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς – ένα σχέδιο, το οποίο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν χρεώνει πλέον μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε «ανίερη συμμαχία» του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή.

«Ο Καραμανλής κόβει, ο Τσίπρας ράβει και ο Μητσοτάκης αγρόν αγοράζει. Στην παράταξή μας έχουμε ξαναζήσει τη συντονισμένη επίθεση. Η προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η Δημοκρατική παράταξη με ανίερες συμμαχίες θα τους γίνει μπούμεραγκ» ήταν η δήλωση με την οποία η Φώφη Γεννηματά προανήγγειλε ουσιαστικά το Σαββατοκύριακο και τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί η εν λόγω αντεπίθεση.

Στηρίζοντας, δε, την εν λόγω γραμμή, στελέχη του ΚΙΝΑΛ έκαναν «παντιέρα» τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη ότι «δεν δέχομαι να αθωώνεται η εποχή του εκσυγχρονισμού για να ριχθεί η ευθύνη της χρεοκοπίας στον Καραμανλή». Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη η θέση αυτή αποτελεί και την ομολογία της «ανίερης συμμαχίας Τσίπρα – Καραμανλή», ενώ η ίδια η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να υιοθετήσει και τη θεωρία περί επιχείρησης επανάληψης του «βρώμικου ‘89» που πρώτοι έβαλαν σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Ads

Πάνω σ’ αυτήν τη βάση, και με έντονη πλέον οσμή πολιτικής τοξικότητας, η Χαριλάου Τρικούπη θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην όξυνση της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου, το οποίο ήδη έχει σηκώσει το γάντι και ανταποδίδει τα πυρά. Για την κυβέρνηση, άλλωστε, το «εμπόλεμο» αποτελεί ευθύνη και επιλογή αποκλειστικά του ΚΙΝΑΛ το οποίο «έκοψε και απέρριψε όλες τις γέφυρες» συνεννόησης και συναίνεσης – ακόμη και σε θέματα που ήταν «σημαία» της εκσυγχρονιστικής διακυβέρνησης Σημίτη, όπως ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.

Εάν ωστόσο επ’ αυτής της διαπίστωσης,  υπάρχει σχεδόν πλήρης ταύτιση απόψεων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει το ίδιο και ως προς την διαχείριση των σχέσεων με την κεντροαριστερά. Για μια μερίδα κυβερνητικών στελεχών, οι τόνοι της σύγκρουσης θα πρέπει να κρατηθούν σε «λελογισμένα και αναστρέψιμα επίπεδα», καθώς το άδηλο μετεκλογικό τοπίο επιβάλλει ανοιχτούς πολιτικούς διαύλους. Για τους πιο προβληματισμένους, η τροπή της υπόθεσης Σημίτη ενδεχομένως να ήταν αχρείαστη. Εδώ, ενδεικτική είναι και η συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο χθεσινό «Βήμα» όπου είπε πως «η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής για έλεγχο στους λογαριασμούς του κ. Σημίτη έχει στοιχεία υπερβολής», και πρόσθεσε ότι «άλλο οι πολιτικές διαφωνίες με τον κ. Σημίτη και οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες του για τους υπερεξοπλισμούς και τα «έργα» υπουργών του, άλλο η αμφισβήτηση της προσωπικής εντιμότητας και ακεραιότητάς του.»

Για τους πιο καχύποπτους όμως, το πολεμικό μέτωπο όχι μόνον είναι αναπόφευκτο αλλά και «προσχεδιασμένο» από ένα συγκεκριμένο πολιτικό και μιντιακό σύστημα. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα που υιοθετούν αυτή την άποψη, επισημαίνουν ότι τόσο το χθεσινό πρωτοσέλιδο του Βήματος («Στήνουν βρώμικο ‘19») όσο και η επιλογή της Φώφης Γεννηματά να καταγγείλει την «ανίερη συμμαχία» Τσίπρα-Καραμανλή σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά» δείχνουν, «σχέσεις αγκίστρωσης, εάν όχι ομηρίας» της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κατά τις ίδιες πηγές, παρ’ ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες παρεμβάσεις της δεν παραλείπει – συμπληρωματικά έστω – να λέει ότι η συντονισμένη επίθεση στην παράταξή της γίνεται «με την ανοχή Μητσοτάκη», το τοξικό κλίμα που διαμορφώνεται διόλου δεν δυσαρεστεί την Πειραιώς. Αντιθέτως, όπως λένε, μάλλον εκτιμάται δεόντως το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνει να βγάλει στην «σέντρα» τον Κώστα Καραμανλή και να στηρίξει δημοσίως τη θεωρία περί «καραμανλικής συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ…