Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας έχουν αρχίσει να δίνουν τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, μεταναστευτική πολιτική, παιδεία, διαθεσιμότητα και διακοπή των χαρατσιών στην Υγεία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των υπουργών και των υφισταμένων τους.

Ads

Ήδη από χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανακοίνωσε την ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν με αντισυνταγματικό τρόπο αλλά και του μέτρου της διαθεσιμότητας σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους.

Αλλαγές από πλευράς Υπουργείο Εσωτερικών εξήγγειλε και ο Νίκος Βούτσης.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, από την πλευρά του,  ως αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων υποστήριξε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και για τις επικουρικές συντάξεις.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=AffrqgN_pww]

Ads

«Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης. «Σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα», σημείωσε.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=eDeBFWMwBK0]

Παράλληλα, ο  αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ξεκαθάρισε ότι σταματάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ ο Τάσος Κουράκης με δηλώσεις του την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» προανήγγειλε άμεσες αλλαγές στον χώρο της Παιδείας.

Στο Υπουργείο Υγείας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αποστέλλει αίτημα στα νοσοκομεία, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ανάγκες τους, ενώ προανήγγειλε ρυθμίσεις στο θέμα των ανασφάλιστων αλλά και στο ζήτημα των φαρμάκων. Εξάλλου, την κατάργηση του εισιτητρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και του 1 ευρώ στις συνταγές ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, εξήγγειλε ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ίδια σημείωσε ότι «πρέπει να αποκατασταθούν όλα αυτά τα παιδιά που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ, πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ».

«Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων. Ο ίδιος παρέπεμψε πάντως στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος για τα νοικοκυριά. «Θα προχωρήσουμε στη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο, ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικά. Θα είναι μια καινούργια ΔΕΗ, η οποία θα υποβοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση», δήλωσε στο Mega.

«Τα περί αφοπλισμού της Αστυνομίας δεν τα πιστεύω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας ότι ο αστυνομικός θα έχει όπλο στη διαδήλωση, άλλα όχι για να φοβίζει και να τρομοκρατεί. «Κατ’ αρχάς να δούμε αν χρειάζεται πάντοτε στη διαδήλωση η Αστυνομία και τι ρόλο θα παίζει. Και δεύτερον, όπλο θα έχει, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα το έχει προτεταμένο για να φοβίζει και να τρομοκρατεί ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους», είπε στον Αnt1 ο. Κ Πανούσης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για θέματα ισορροπίας στην ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας: «Είναι διαφορετικό πράγμα να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, πού το στρέφει και γιατί το κάνει. Είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Άρα αυτό δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο». Ο κ. Πανούσης έκανε, επίσης, λόγο για ανάγκη εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας και μιλώντας στον Βήμα 99,5 είπε ότι «θα συμφιλιώσουμε τον πολίτη με τον αστυνομικό». «Η Αστυνομία είναι ένας θεσμός της Δημοκρατίας δεν είναι κατά της Δημοκρατίας» είπε, τονίζοντας ότι «η Αστυνομία πρέπει να διδάξει ήθος, δημοκρατία και πίστη στον κοινοβουλευτισμό και στο Σύνταγμα», πρόσθεσε. Τέλος, προανήγγειλε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ .

Για τη σχέση κυβέρνησης με τα ΜΜΕ μίλησε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.  «Το briefing θα ξεκινήσει άμεσα, περιμένουμε λίγο να υπάρχει κυβερνητικό έργο πρώτα για να έχουμε υλικό. Θα είναι καθημερινό. Μέσω της δική σας ενημέρωσης θα στηρίζεται η ενημέρωση της κοινωνίας και του λαού, όπως γίνεται στη Δημοκρατία. Δεν έχουμε πρόβλημα με την κριτική, θέλουμε μέσω και αυτής να γινόμαστε καλύτεροι» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.