Με ειδοποιητήρια που θα λάβουν μέσα στον Ιανουάριο θα μάθουν το ποσό της εισφοράς που θα πρέπει να καταβάλουν έως το τέλος Φεβρουαρίου όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, τον νέο ενιαίο και μοναδικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης που ενεργοποιείται από σήμερα.

Ads

Τις βασικές αρχές λειτουργίας του ΕΦΚΑ, που έχει συνολικά 4,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν και μερικές ασφαλιστικές εισφορές.

Το σύστημα της μερικής καταβολής σημαίνει ότι οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται μόνον για το υπολειπόμενο ποσό.

Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν ακόμη αρκετά ερωτήματα για την ειδική περίπτωση των εργαζομένων με μπλοκάκι, για τους οποίους εξακολουθούν να εκκρεμούν ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Ads

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε ότι για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των σχετικών συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής αλλά και ελέγχου, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός.

Οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί

Το ύψος των εισφορών καθορίζεται τουλάχιστον στο 26,95% (για σύνταξη και υγεία), ενώ αν υπάρχει στον κλάδο επικούρηση και εφάπαξ απαιτούνται πρόσθετες εισφορές 7% και 4% αντίστοιχα.

Ειδικά για τους επιστήμονες με δραστηριότητα άνω των 5 ετών –αφορά δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους και φαρμακοποιούς που μέχρι πρότινος ασφαλίζονταν στο ΕΤΑΑ– ο νόμος προέβλεψε μεταβατική περίοδο με εκπτώσεις που ξεκινούν από 50% για όσους δηλώνουν από 7.032 (πρόκειται για το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα) μέχρι και 13.000 ευρώ και κλιμακώνονται στο 5% για όσους δηλώνουν 57.000 – 58.000 ευρώ.

Η απονομή των συντάξεων

Το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι μαζί με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ θα επιταχυνθεί και η απονομή των συντάξεων. Η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε σήμερα ότι έως το τέλος του 2017 θα έχουν εκκαθαριστεί και πληρωθεί το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων και στη συνέχεια θα πληρώνονται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, τόνισε η υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, εκτιμώντας ότι με την ολοκλήρωση της ενοποίησης, οι πληρωμές των νέων συντάξεων θα γίνονται εντός 18 ημερών το πολύ.
Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Το νέο site του Ταμείου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιανουαρίου, είναι www.efka.gov.gr ενώ θα λειτουργεί και τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών, το 1555.