Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνει αύριο στο Παρίσι προκειμένου να αποτιμήσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος,. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες προτείνουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ads

Τις πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία καταγράφει η Deutsche Welle.

Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο η, προκειμένου να αξιολογήσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό ανακοίνωσε το απόγευμα εκπρόσωπός της στο Βερολίνο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls τοποθετήθηκε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, o Σνάιντερ είπε ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και επικρατήσει όντως το «όχι», τότε θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. Διερωτώμαι εάν στην περίπτωση αυτή θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε.

Ads

Ο κ. Σνάιντερ είπε πολύ χαρακτηριστικά «δεν είμαι σίγουρος αν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πως θα διαβάσει και πως θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα. O Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολη και πως επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη επικράτηση του «όχι». Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν και στο μέλλον προβλήματα της Ευρώπης.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής καθώς, όπως δήλωσε στο Reuters, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια των υπουργών Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι μετά το δημοψήφισμα δεν βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας. «Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται πλέον να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα γι’ αυτό και την στήριξη του λαού της, θα είναι αντικειμενικά δύσκολο να δοθούν νέα πακέτα βοήθειας», δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους.

Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Σεμπάστιαν Στάινεκε, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφει: «Δεν μπορώ να καταλάβω την αναστάτωση για το αποτέλεσμα. Τους ταξιδιώτες δεν πρέπει να τους σταματάς, έτσι δεν είναι;».