«Πακέτο» επτά σημείων για το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό και άλλων έξι για συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις περιλαμβάνει το περίφημο e-mail που απέστειλε το βράδυ του Σαββάτου το υπ. Οικονομικών προς τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. Η τρόικα είναι, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αμετακίνητη στην άποψή της για το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ αλλά και στην περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων.

Ads

 
Σύμφωνα με το capital.gr, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το εν λόγω «πακέτο», το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 100 -120 εκατ. ευρώ το 2015, περιλαμβάνει:
 
Συνταξιοδοτικά
 
«Πάγωμα» των κύριων συντάξεων το 2016 το 2017 αλλά και το 2018. Αυτό αναμένεται να στοιχίσει έμμεσα 9,8% σε ονομαστικούς όρους στους συνταξιούχους.
 
Σταδιακή  αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Από αυτό προκύπτει ότι κανείς δεν θα μπορεί να λάβει σύνταξη πριν τα 62 του χρόνια. Στην ηλικία αυτή θα μπορεί να πάρει μόνο μειωμένη σύνταξη ενώ πλήρη θα μπορεί να λάβει στα 67.
 
Αύξηση  των ελάχιστων αναγκαίων ημερών ασφάλισης για τη λήψη  ελάχιστης εγγυημένης από το κράτος σύνταξης. Συγκεκριμένα από 4.500 ένσημα (15 χρόνια) που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 6.500 (20 χρόνια) για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ίσως υπάρξει μια αύξηση στα 17 έτη αντί της 15ετίας.
 
Μείωση των κρατικών κονδυλίων για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κατά 70 εκατ. ευρώ. Θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια πράγμα που σημαίνει ότι για ορισμένους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ θα μειωθεί ενώ άλλοι θα αποκλειστούν εντελώς. Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα το να περάσει το ΕΚΑΣ στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όταν αυτό εφαρμοστεί πανελλαδικά, δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2015.
 
Εθελοντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κλπ.) έως 30%.
 
Περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Tο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και τα ταμεία πρόνοιας (σ.σ. που παρέχουν εφάπαξ: ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ) θα ενσωματωθούν στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ). Το ταμείο πρόνοιας των κατώτερων πληρωμάτων (ΤΠΚΠΕΝ) και των αξιωματικών (ΤΠΑΕΝ) θα ενταχθούν στο ΝΑΤ. Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ θα ενοποιηθεί πλήρως σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο. Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) θα ενοποιηθεί λειτουργικά, δηλαδή θα ενοποιηθούν οι υπηρεσίες.
 
Δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
 
Εργασιακά
 

  • Μείωση των συνδικαλιστικών αδειών στις 7 ημέρες το μήνα για όλα τα εκλεγμένη στελέχη των συνδικαλιστικών οργάνων πλην εκείνων που κατέχουν θέσεις στην εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
  • Έλεγχος  των οικονομικών των συνδικάτων χωρίς όμως να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων προς αυτά.
  • Προειδοποίηση για την πραγματοποίησης μίας απεργίας από ένα συνδικάτο 48 ώρες πριν (αντί 24 ώρες που είναι σήμερα)
  • Μεγαλύτερη επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων  για την προσβολή  προσβάλουν τη νομιμότητα μίας απεργίας.

 
Σύμφωνα με το capital.gr εκτός της πρότασης έχουν μείνει το λοκ άουτ, η ρήτρα με την οποία μια απεργία θα κηρύσσεται με το 50% +1 των εγγεγραμμένων μελών ενός συνδικάτου και η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων.