«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και δεν της δίνεται καμιά βοήθεια για την ενσωμάτωση των προσφύγων. Πρόσφυγες των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου στη Γερμανία και μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα δεν έχουν καμιά πιθανότητα να βρουν εκεί δουλειά και πολλοί μπορούν καταλήξουν να γίνουν άστεγοι» δήλωσε στη Φρανκφούρτη ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ, επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl.

Ads

Ο Μπούρκχαρντ αναφερόταν στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μπορούν να επαναπροωθούνται και πάλι πρόσφυγες στην Ελλάδα, έστω και «υπό προϋποθέσεις».

«Είναι παράλογο να μένουν άδεια καταλύματα στη Γερμανία και να βρεθούν στον δρόμο άνθρωποι στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους απελάσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι απαράδεκτες» πρόσθεσε ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Tageszeitung» του Βερολίνου φιλοξενεί ανταπόκριση από τη Λέσβο για τους πρόσφυγες που έχουν απομείνει στο νησί. «Αυξάνεται η δυσθυμία και η νευρικότητα όσων περιμένουν» επιγράφεται το ρεπορτάζ, στο οποίο σημειώνεται ότι «αν και η ΕΕ έχει περιορίσει ή και κλείσει πολλούς δρόμους διαφυγής, τα ελληνικά νησιά παραμένουν περιζήτητος προορισμός για τους μετανάστες. Αλλά αυτό που συναντούν εκεί, τους φέρνει στα όρια της απελπισίας».

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η εξέταση αιτήσεων για την παροχή ασύλου εξακολουθεί να διαρκεί μήνες ολόκληρους».

Το αποτέλεσμα είναι ότι «ενώ η χωρητικότητα των καταυλισμών στη Λέσβο επαρκεί για περίπου 3.500 άτομα, ήδη σήμερα πρέπει να εξασφαλιστεί τροφοδοσία για 3.829 άτομα. Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στη Χίο. 1.949 άνθρωποι στοιβάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι επαρκούν μόνο για 1.100».

Με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα προσφύγων» στις 20 Ιουνίου, αλλά και ενόψει της συνόδου του G20, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει μία γενικότερη αναφορά στο ζήτημα. «Ήδη σήμερα θα μπορούσα να σημειωθεί πρόοδος, εάν δινόταν μεγαλύτερη βοήθεια στις πρώτες χώρες υποδοχής με μικρή ή και μεσαία οικονομική επιφάνεια. Και αυτό γιατί διαμένει η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων. Οι συστάσεις των διεθνών think tank προς τη σύνοδο κορυφής του G20 περιέχουν προτάσεις, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Κατά πρώτον, οι πρώτες χώρες υποδοχής χρειάζονται περισσότερα οικονομικά μέσα, ώστε να μεριμνούν για τους πρόσφυγες, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εκταμίευσή τους».