Με θετικά βήματα στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης αλλά και με δύο καίριες ανοιχτές προκλήσεις – το κοινωνικό μέρισμα του 2017 και το δημοσιονομικό κενό του 2018 – ξεκίνησε η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης στο, γνώριμο πλέον, πεδίο του Hilton.

Ads

Η χθεσινή, πρώτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου έκλεισε με συμφωνία για την άμεση έγκριση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς επιβεβαιώθηκε πως στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες μειώθηκαν κατά 1,5 δις ευρώ, ξεπερνώντας τον μνημονιακό στόχο κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση, διάρκειας 4,5 ωρών, το κλίμα ήταν θετικό και σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2017 – ήτοι, το υπερπλεόνασμα, το οποίο και θα καθορίσει το ύψος του κοινωνικού μερίσματος. Ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι είναι δυνατή η διανομή κοινωνικού μερίσματος της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πάνω από το 2,2% έναντι 1,75% που είναι ο μνημονιακός στόχος.

Ads

Κατά τις πληροφορίες, και η πλευρά των δανειστών συμφώνησε χθες πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα ξεπεράσει τον στόχο του 1,75%, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη τελική εκτίμηση για το ύψος της υπεραπόδοσης και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενέστερα τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα μπει το εξίσου κρίσιμο ζήτημα των 120 δόσεων, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου οι δανειστές φέρονται να εγείρουν ακόμη ενστάσεις. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν με τους επικεφαλής του κουαρτέτου οι υπουργοί Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Το δημοσιονομικό κενό

Στο τραπέζι θα βρεθούν επίσης και τα εκκρεμή ζητήματα στο πεδίο της ενέργειας, με πρώτη την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η κομβική συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2018. 

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι χθες έγινε ήδη μια πρώτη συζήτηση για το θέμα και «πήγε πολύ καλά», ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει πάντοτε ανοιχτή η απόκλιση των προβλέψεων μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων.

Το ΔΝΤ, όπως διαβεβαίωσε και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, δεν θέτει ζήτημα νέων μέτρων καθώς θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το Ταμείο για το 2018.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών προκύπτει δημοσιονομικό κενό – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ για το 2018, δηλαδή ποσό κοντά στο 1 δις ευρώ. 

Η τελική εκτίμηση, ωστόσο, θα εξαρτηθεί τόσο από την ενδελεχή εξέταση των στοιχείων του προϋπολογισμού στο μέτωπο των εσόδων όσο και από τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% εφέτος και 2,4% το 2018, καθοριστικό ρόλο ωστόσο εδώ θα παίξουν και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 9 Νοεμβρίου.

Αισιοδοξία από τον Τσακαλώτο

Συνολικά πάντως, αισιόδοξες ήταν οι εκτιμήσεις για την πορεία της αξιολόγησης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίο χθες δεν μετείχε στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης καθώς βρισκόταν στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο των Ιωαννίνων.

«Δεν ισχύει ότι δεν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, δεν ισχύει ότι δεν θα πάρουμε την υποδόση, δεν ισχύει ότι θα μας αναγκάσουν να πάρουμε νέα μέτρα, δεν ισχύει, δεν ισχύει», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε από τα Γιάννενα ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι θα υπάρξει και φέτος κοινωνικό μέρισμα και ότι η Ελλάδα θα πετύχει «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

«Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα», είπε για να προσθέσει ότι «μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα».

«Βγήκαμε», τόνισε, «με πολύ μεγάλη επιτυχία στις αγορές και θα ξαναβγούμε ίσως σύντομα, όχι για να βγάλουμε καινούρια λεφτά, αλλά να διαχειριστούμε το χρέος μας, για να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογα μας, όταν ξαναβγούμε μετά από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Έχουμε μια οικονομία που επιστρέφει στην ανάπτυξη και στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2017».