Την αυλαία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη,  άνοιξε ο πρωθυπουργός. 

Ads

Αποφασισμένη να υλοποιήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις παρουσίασε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν έχουμε δεσμεύσεις παρά μόνο υποχρεώσεις» είπε στην έναρξη της ομιλίας του, τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της χωρίς πισω-γυρίσματα.

Το στίγμα της στάσης στις διαπραγματεύσεις

Ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος που θα κορυφωθούν στο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της στάσης που η Ελλάδα θα κρατήσει τονίζοντας πως ο ρόλος της θα είναι πρωταγωνιστικός κι όχι κομπάρσου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δρόμος είναι δύσκολος αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε,  γιατί –όπως είπε – έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Ads

Αναφερόμενος στα 5 χρόνια λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τις επιπτώσεις της τόσο σε οικονομικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στέλνοντας το μήνυμα εκτός συνόρων πως η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να συνεχίσει το μοντέλο αυτό, «με εντολές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας».

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά ότι εκείνη φρόντισε φεύγοντας «να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τα γεφύρια». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι φρόντισαν να δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για την επόμενη κυβέρνηση όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο της δίμηνης παράτασης ήταν απαίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν προτείνει 6μηνη παράταση. 

«Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και η λύση δεν είναι μόνο ελληνική», υπογράμμισε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζητά κοινή επωφελή λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Δεν έχουμε στόχο να χαλάσουμε την ισορροπία της Ευρώπης αλλά αντίθετα θέλουμε να φέρουμε την ισορροπία στην Ευρώπη, είπε

Τόνισε ωστόσο ότι δε διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών. «Ο λαός έδωσε εντολή για τερματισμό της λιτότητας και αλλαγή πολιτικής» είπε, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο καταργήθηκε από τις καταστροφικές του επιπτώσεις και από την ετυμηγορία του λαού. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα τη βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε», είπε από το βήμα της Βουλής. «Θα είναι το σήμα της δημοκρατίας της Ευρώπης κάτι τέτοιο», σημείωσε και τόνισε ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να γυρίσει σε σκοτεινές εποχές.

«Ζητάμε ένα πρόγραμμα – γέφυρα για να έχουμε το χώρο για μία νέα συμφωνία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός. Είναι αυτό δυνατό να γίνει μέσα σε 15 μέρες, αναρωτήθηκε και απάντησε πως από τις επαφές του προκύπτει πως ναι. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρεαλιστικό σχέδιο και προτάσεις για το χρέος που μπορεί να οδηγήσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», είπε με σιγουριά. «Όσο λιγότερα χρήματα σου λείπουν τόσο πιο ανεξάρτητος και ανθεκτικός είσαι στις πιέσεις είπε», λέγοντας πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης βασίζεται στην αυτονομία.

Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

«Προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Δωρεάν σίτιση, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άπορους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Ένα υγιές δημόσιο

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του στη Βουλή, για την αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που θα αποτελέσει μάλιστα άμεσο μέτρο.

Εξήγγειλε επίσης περιστολή δαπανών που υπήρξαν προκλητικές. Πωλούνται τα μισά κυβερνητικά αυτοκίνητα, όπως και το ένα πρωθυπουργικού αεροπλάνο, ενώ ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής την κατάργηση  των βουλευτικών αυτοκινήτων. Στα μέτρα επίσης και η μείωση της φρουράς των πολιτικών προσώπων προκειμένου ο αστυνομικός να πάει δίπλα στον πολίτη που τον έχει ανάγκη, όπως είπε.

Στα προσεχώς και νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, νέο σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης και μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας αλλά και τον περιορισμό της φυσικής επαφής που τρέφει την διαφθορά.

Δημοκρατία καταπολεμώντας τη διαφθορά

Χαρακτηρίζοντας γενναία την επιλογή του λαού να μην υποκύψει στην προπαγάνδα και τον φόβο από αυτούς που είχαν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο, ο Αλέξης Τσιπρας δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.

«Ο πραγματικά μεγάλος αγώνα που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε με κάθε κόστος είναι ενάντια στο σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει επί χρόνια τον τόπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητα στη μάχη αυτή είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ξεκαθάρισε. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, κινητοποιείται το ΣΔΟΕ για να ελεγχθούν οι λίστες των μεγαλο-καταθετών: η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λιχτενσταιν, κτλ. Θεσπίζεται επίσης εσωτερικός έλεγχος τελωνίων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, ορίζονται ελεγκτές για τις προμήθειας στο Δημόσιο και μπάινει τέλος στα θαλασσοδάνεια.

Εξεταστικές και ΕΡΤ

«Δε διαγράφουμε το αμαρτωλό παρελθόν, δε δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν «διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια αλλά και για το PSI.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε κι επισήμως την επανασύσταση της ΕΡΤ, από μηδενική βάση. Όπως είπε πρόκειται για μία κίνηση που θα αποκαταστήσει ένα έγκλημα ενάντια στη Δημοκρατία. «Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων μέσων ενημέρωσης. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους. Και προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους, δανειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Δημοκρατία παντού είναι το σύνθημα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Επαναφέρουμε κάθε κοινωνικό θεσμό και κεκτημένο. Στηρίζουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες», τόνισε.

Μεταναστευτικό αλά ευρωπαϊκά

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρωταρχικός στόχος του νέου Χαρτοφυλακίου, αποτελεί η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, όπως έκανε γνωστό.

Γενναία και μεγάλη η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος

Γενναία και μεγάλη θα είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η ευθύνη για το ότι φτάσαμε εδώ ανήκει στην οικονομική ελιτ κι όχι στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, υπογράμμισε, δηλώνοντας τη δέσμευση του να μπει τέλος στον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό της φορολογικής ανισότητας.

Τα μέτρα που η νέα κυβέρνηση υιοθετεί είναι η καθιέρωση ενιαίας και προοδευτικής φορολογικής κλίμακας χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους μεταθέτοντας το βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Επίσης η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ. Νέο μέτρο αποτελεί και το περουσιολόγιο που θα δίνει σαφή εικόνα για την φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό. Τέλος καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθίσταται με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η νέα κυβέρνηση προχωρά άμεσα και σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. «Θεσπίζουμε τις εκατό δόσεις για την διευκόλυνση εξόφλησης των οφειλομένων, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις και βραδείς διαδικασίες. Άμεσα καταργούμε την ρύθμιση που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στα 751 ευρώ ο βασικός μισθός

«Πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, που καταστρατηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης κι όχι του μνημονίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, στην θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις και στην επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια παίρνουν τέλος, είπε ο πρωθυπουργός που ανκοίνωσε την σταδιακή μέχρι το 2061 αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Όχι στο ξεπούλημα

«Δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ήταν το σαφές του μήνυμα.

Δεν ισχύει το email Χαρδούβελη προς την τρόικα

«Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε με το περίφημο email του ο Υπουργός Οικονομικών , της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο νέος πρωθυπουργός.

Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων σε ξένους κερδοσκόπους, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει καμία αύξηση ορίων ηλικίας και καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Εξήγγειλε επίσης την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους των 700 ευρώ. Προανήγγειλε επίσης την ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Ηθικό χρέος οι κατοχικές οφειλές

Κλείνοντας την ομιλία τους στις προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης – τόσο ως προς τον ελληνικό λαό όσο και ως προς τα θύματα του ναζισμού – της διεκδίκησεις των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα. Για το θέμα αυτό ζήτησε τη στήριξη του συνόλου του κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής.

Καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για τη σύμπραξη του στη συγκρότηση κυβέρνησης και κάλεσε το σύνολο των βουλευτών να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, τη διαπραγμάτευση και την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. «Δε ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή αλλά στήριξη για τη λύτρωση, για να κάνουμε την Ελλάδα περήφανη και με φωνή στην Ευρώπη, είπε.

Υπηρέτες του Συντάγματος μέχρι τέλους

Συγκινημένος τελείωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού.Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε. Και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=yLhodGX2JoA]

Διαβάστε επίσης: