«Αντιμετωπίζοντας τέτοιου είδους εκβιασμό, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε παραδειγματικά στο τελεσίγραφο: καλώντας το λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του με δημοκρατικό και κυρίαρχο τρόπο», σημειώνουν οι Podemos σε ανακοίνωση τους για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, δηλώνοντας ότι στέκονται σθεναρά στο πλευρό του ελληνικού λαού.

Ads

Η ανακοίνωση των Podemos:

1.- Την προηγούμενη Δευτέρα, η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε μια πρόταση προς το Eurogroup που περιελάμβανε σημαντικές παραχωρήσεις και που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους δανειστές ως λογική και βιώσιμη. Τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές, καθοδηγούμενοι από το ΔΝΤ, δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει τους πλουσιότερους τομείς της κοινωνίας, να αναδιαρθρώσει το χρέος και να προωθήσει ένα επενδυτικό σχέδιο, για να αναζωογονήσει την οικονομία. Αντίθετα, απαίτησαν να ανεβάσει το ΦΠΑ σε βασικές υπηρεσίες και στα τρόφιμα και αξίωσαν περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα, οι δανειστές φαίνεται να δέχονται μόνον τα χρήματα των φτωχών και να επιμένουν να επιβάλουν την ίδια λογική και τα ίδια μέτρα που οδήγησαν τη χώρα σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η ελληνική οικονομία ασφυκτιά. Το να επιμένεις να τη στραγγαλίζεις είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να γίνει.

2.- Αντιμετωπίζοντας τέτοιου είδους εκβιασμό, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε παραδειγματικά στο τελεσίγραφο: καλώντας το λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του με δημοκρατικό και κυρίαρχο τρόπο. Αντίθετα με τις ισπανικές κυβερνήσεις του 2011 και του 2012, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να παραβιάσει τη λαϊκή εντολή των εκλογών του Ιανουαρίου. Όλες οι προσπάθειες εξαναγκασμού, εκφοβισμού και επηρεασμού αυτής της ψήφου από μη εκλεγμένες εξουσίες, και ειδικά από την ΕΚΤ – που είναι πρόθυμη να καταπνίξει το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα, για να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – αποτελούν μια ξεκάθαρη και απαράδεκτη παραβίαση της δημοκρατικής αρχής.  Εμείς δηλώνουμε, ότι μια Ευρώπη χωρίς δημοκρατία δεν είναι Ευρώπη: όλοι οι δημοκράτες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους και να καταγγείλουν αυτές τις ανυπόφορες παρεμβάσεις και πιέσεις. Η δημοκρατία δεν συμβιβάζεται με το να επιτρέπουμε σε μη-εκλεγμένες εξουσίες να κυβερνούν και να αποφασίζουν για μας. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η δημοκρατία.

Ads

3- Με την αδιαλλαξία τους, οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου να επιλύσουν την ελληνική κρίσης χρέους. Ο στόχος τους είναι κυρίως να υποτάξουν και να ρίξουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, για να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις πολιτικές της λιτότητας. Η τύφλωσή τους είναι τόσο μεγάλη, που δεν διστάζουν να διακινδυνεύσουν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και του ίδιου του ευρωπαϊκού προτάγματος, εκθέτοντάς το σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, το τίμημα των οποίων θα πληρωθεί επίσης από τους πολίτες άλλων κρατών. Θα το πούμε μια για πάντα: αυτοί θα είναι οι υπεύθυνοι για τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. 

4- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιούργησε τη φοβερή αυτή οικονομική κρίση που επηρεάζει την Ελλάδα. Ήταν οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, οι φίλοι των PP και PSOE, που πλαστογράφησαν δεδομένα και λογαριασμούς, που παρέδωσαν την κυριαρχία της χώρας στην Τρόικα και που παρέδωσαν στο ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, που είναι αναγκαίο και επείγον να αντιστραφεί.

5.- Πολλοί διεθνείς δρώντες έχουν ήδη πάρει αποστάσεις από το δογματισμό των πιστωτών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους με τον ελληνικό λαό σε υπεράσπιση της δημοκρατικής αρχής. Απαιτούμε η Ισπανική Κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να σεβαστούν την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και συνεπώς να εξασφαλίσουν ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί σε συνθήκες ελευθερίας και πλήρους ομαλότητας.              Η δημοκρατική βούληση και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού, τα οποία έχουν υποστεί συστηματικές επιθέσεις στα χρόνια της λιτότητας, πρέπει να γίνουν σεβαστά.

Υπάρχουν δυο αντιτιθέμενα μέτωπα στην Ευρώπη: της λιτότητας και της δημοκρατίας, η διακυβέρνηση από το λαό και η διακυβέρνηση από τις αγορές και από μη-εκλεγμένες δυνάμεις. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλευρά της δημοκρατίας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ελληνικό λαό.