Δύσκολες παραχωρήσεις και ισορροπίες από τον άξονα των δανειστών καλείται να κερδίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο η κυβέρνηση για να κλείσει τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου χωρίς να καταβάλει νέο, βαρύ κοινωνικό τίμημα.

Ads

Με νωπές ακόμη τις μνήμες του Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποφύγει ένα ακόμη Eurogroup-θρίλερ, παρά όμως τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και τηλεδιασκέψεις των τελευταίων 24ώρων τα σκληρά θέματα των πλειστηριασμών, των 100 δόσεων και των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση παραμένουν ανοιχτά. Η πολιτική λύση και διέξοδος βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, εξ ου και σήμερα πιθανότατα θα γίνει η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο η μεγάλη απόσταση με τους πιστωτές κυρίως στα μέτωπα των πλειστηριασμών και των 100 δόσεων κρατά, μέχρι στιγμής, μετέωρη την απόφαση της αυριανής συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για αποδέσμευση της δόσης των 2 δις ευρώ και απεμπλοκή της αξιολόγησης.

Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας στην κοινωνία

Υπό το σκηνικό αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να επισημάνει ξανά στους ευρωπαίους ηγέτες ότι «πετύχει η εφαρμογή του προγράμματος χρειάζεται κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα». Και για να επιτευχθεί τούτο, κατά τις ίδιες πηγές, πρέπει «να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα φτωχά και μεσαία στρώματα» και «να μην αλλάξει η ρύθμιση των 100 δόσεων». Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει επίσης στη σύνδεση του δημοσιονομικού πακέτου με το προσφυγικό, καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι «οι ευρωπαίοι ζητούν πολύ σκληρά μέτρα αλλά δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν την Ελλάδα στο βάρος που σηκώνει με το προσφυγικό».

Ads

Ενδεικτική της κυβερνητικής γραμμής, άλλωστε και είναι και η τοποθέτηση που έκανε στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας: Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι «χρειάζεται διπλός σεβασμός – σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις μας αλλά και σεβασμός απέναντι στην κοινωνία». Και διαμήνυσε ότι «όπως τηρήσαμε τη δέσμευση για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις τηλεοπτικές άδειες, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».

Τα μηνύματα αυτά θα μεταφερθούν, πέραν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους θα έχει επίσης επικοινωνίες ο πρωθυπουργός εάν χρειαστεί. Το πλαίσιο, δε, που βάζει η ελληνική πλευρά τέθηκε ξανά και στη νέα τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείου με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Οι οιωνοί όμως από Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον δεν δείχνουν σημεία ουσιαστικής υπαναχώρησης πρωτίστως στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ακαμπτοι για πλειστηριασμούς και 100 δόσεις

Οι πιστωτές εξακολουθούν να κρατούν πολύ χαμηλά τον πήχη των «δικαιούχων προστασίας», ακυρώνοντας ουσιαστικά και οποιαδήποτε προσπάθεια συμβιβασμού από το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν υπήρξε πεδίο συζήτηση ούτε επί της νέας, αναγνωριστικής πρότασης της ελληνικής πλευράς που βάζει το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας στα 180.000 ευρώ, καθώς οι πιστωτές επιμένουν κυρίως στα εξαιρετικά χαμηλά εισοδηματικά όρια – λίγο πάνω από 8.000 ευρώ ετησίως για άγαμο και 13.000 ευρώ για ζευγάρι – αποκλείοντας έτσι από το δίχτυ προστασίας περίπου το 40% των οφειλετών. Το επιχείρημα και σκεπτικό που προβάλουν είναι πως το εισοδηματικό όριο των 32.000 που ζητά η Αθήνα είναι «πολύ υψηλό» σε σχέση με τον μέσο όρο στον οποίο έχουν πλέον υποχωρήσει οι μισθοί στην Ελλάδα.

Στην πράξη, οι δανειστές, επιθυμούν πάση θυσία την απελευθέρωση των πλειστηριασμών εν είδει «τιμωρίας» και «παραδειγματισμού»: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι μέσα στους οφειλέτες με μεσαία εισοδήματα βρίσκονται πολλοί συστηματικοί κακοπληρωτές οι οποίοι, όταν γίνουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί κατοικιών, «θα φοβηθούν και θα πληρώσουν». Με τη λογική αυτή, και με πιο σκληρούς όλων τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, επιμένουν να κατέβει στα όρια της φτώχειας το εισοδηματικό όριο – μια προοπτική που θα αφήσει ακάλυπτους περίπου 180.000 από τους συνολικά 300.000 οφειλέτες. Με την πρόταση της κυβέρνησης, αντίθετα, καλύπτεται το 65% με 70% των δανειοληπτών.

Εξίσου σκληρή, και στην ίδια λογική, είναι και η γραμμή της νέας απαίτησης για τροποποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων που ψηφίστηκε πρόσφατα. Οι πιστωτές αξιώνουν να επιβληθεί «ξαφνικός θάνατος» και να βγαίνει αυτομάτων εκτός ρύθμισης όποιος οφειλέτης καθυστερεί να πληρώσει έστω και μια ημέρα τα τρέχοντα χρέη του. Στη ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση προβλέπεται ότι ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση εάν καθυστερήσει να πληρώσει μία δόση 30 ημέρες.