Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πνύκα. Στο επίκεντρο των ομιλιών αναμένεται να βρεθεί το μέλλον της Ευρώπης.

Ads

Είναι ενδεικτικό πως διεθνή μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν «θα αξιοποιήσει την Ελλάδα ως βήμα για ένα βαρυσήμαντο πολιτικό λόγο για το μέλλον της Ευρώπης». Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για την Ευρώπη στην πιο σημαντική ομιλία του αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο.

«Θα είναι επίσης ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά επίσης και ένα συμβολικό μήνυμα, δεδομένου ότι η Ελλάδα με πολλούς τρόπους απετέλεσε ένα σύμβολο για την κρίση στην Ευρώπη. Η επανεκκίνηση στην Ελλάδα θα είναι και η επανεκκίνηση της ευρωζώνης», αναφέρουν πηγές της Γαλλικής προεδρίας, υπογραμμίζοντας και τον συμβολισμό που προσδίδει η Αθήνα και ο λόγος της Πνύκας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες: «Στο όραμα για την επανίδρυση της Ευρώπης, στις θαρραλέες τομές για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, καθώς είναι αναγκαία η δημοκρατική εμβάθυνσή της και στην Η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ώστε η μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικούς θεσμούς να μην ισοδυναμεί με υποχώρηση της Δημοκρατίας».