Mια «ντρίπλα» στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, η επιμονή σε κομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και οι διαρροές περί… νέας, εκ του μηδενός, συνταγματικής αναθεώρησης με κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποκαλύπτουν τους σχεδιασμόυς της Νέας Δημοκρατίας με το Σύνταγμα.

Ads

Τα εν λόγω πολιτικά παιχνίδια έγιναν απολύτως εμφανή, στη δεύτερη και τελευταία συζήτηση επί της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή, και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών η κυβέρνηση θεωρεί – μάλλον βασίμως – ότι η στάση της ΝΔ συνδέεται με την προσπάθεια να στηθεί «δίχτυ προστασίας» γύρω από τον αντιπρόεδρο του κόμματος ´Αδωνι Γεωργιάδη.

Η «ασπίδα» στον ´Αδωνι

Το πώς ακριβώς στήθηκε το δίχτυ αυτό το κατήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής καταγγέλλοντας ότι η ΝΔ επιστράτευσε μικροκομματικά τερτίπια για να πετύχει διατήρηση της παραγραφής στο αδίκημα της δωροδοκίας. Πώς έγινε αυτό; Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή τον περασμένο μήνα επί του άρθρου 86 η ΝΔ απέσυρε βουλευτές της προκειμένου μια συγκεκριμένη ερμηνευτική διάταξη να λάβει μόνον 179 ψήφους και να χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Ads

Η συγκεκριμένη ερμηνευτική δήλωση προέβλεπε ότι το άρθρο 86 καλύπτει αδικήματα που διαπράττονται κατά την άσκηση κι όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το αδίκημα της δωροδοκίας να μην εμπίπτει στη λεγόμενη «αποσβεστική προθεσμία», δηλαδή να μην παραγράφεται όπως συμβαίνει σήμερα. Με τη στάση που ακολούθησε η ΝΔ όμως, για να περάσει αυτή η πρόβλεψη πρέπει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές στην επόμενη Βουλή. Κι εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η παραγραφή θα παραμείνει εν ισχύ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η στάση αυτή της ΝΔ «φωτογραφίζει» ευθέως την περίπτωση του ´Αδωνι Γεωργιάδη και την εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε με νόημα ότι «δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης» ο οποίος «δεν λέει ότι είναι αθώος, αλλά ότι έχουν παραγραφεί οι όποιες ευθύνες του».

Ο κομματικός Πρόεδρος Δημοκρατίας

Το δεύτερο συνταγματικό «παιχνίδι» της ΝΔ αφορά την προεδρική εκλογή. Και, στην πράξη, δείχνει την επιδίωξή της να μετατρέψει τον θεσμό του Προέδρου σε ένα καθαρά κομματικό αξίωμα. Η πρόταση της ΝΔ είναι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου από την διάλυση της Βουλής, μέσω του «ορισμού» του με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εάν δηλαδή δεν εκλεγεί Πρόεδρος με 180 ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, θα μπορεί να εκλεγεί στην Τρίτη μόλις με 151.

Όπως επίσης τόνισε ο πρωθυπουργός με την απλή πλεικοψηφία των 151 βουλευτών, «νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα στο βαθμό που στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος». «Θα καταλήγουμε σε έναν διορισμένο-τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «η θέση αυτή πηγάζει από τον μύχιο, αν τυχόν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 ψήφους το 2020». «Δεν θα τις κερδίσετε», κατέληξε απευθυνόμενος στην ΝΔ,  «αλλά αυτό που κάνετε είναι η αποθέωση του καιροσκοπισμού και της εργαλειοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Το σενάριο ακύρωσης

Αντίστοιχο καιροκοπισμό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υποκρύπτουν και διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκηςεξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο – εάν γίνει πρωθυπουργός – να ακυρώσει την εν εξελίξει συνταγματική αναθεώρηση και να επανεκκινήσει την διαδικασία από την αρχή για να εντάξει στις αναθεωρητέες διατάξεις και τα άρθρα που απορρίφθηκαν στην παρούσα φάση, όπως η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Κώστα Τασούλα ο οποίος είπε: «Θα κληθεί η επόμενη πλειοψηφία, η πλειοψηφία της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να σταθμίσει κατά πόσον τα απομεινάρια αυτής της αναθεωρητικής προσπάθειας αξίζουν τον κόπο να μετατραπούν σε αναθεώρηση ή να προχωρήσουμε σε μία εξ υπαρχής διαδικασία».