Αδυναμία εκπλήρωσης ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων δηλώνουν οι μισοί Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο» που πραγματοποίησε η εταιρία ALCO για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Ads

Συγκεκριμένα, το 55% των συμμετεχόντων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μόλις το 41% αυτών εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 57%) δηλώνουν απαισιόδοξοι, ενώ το 22% δηλώνει αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει την ίδια ώρα το ποσοστό αβεβαιότητας των συμμετεχόντων, το οποίο συγκεντρώνει 21%.

Αναφορικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, μόλις δύο στους δέκα δηλώνουν αισιόδοξοι, με το ποσοστό τους πάντως να παρουσιάζει βελτίωση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας. Το ποσοστό απαισιοδοξίας των συμμετεχόντων διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 60%, γεγονός που πιθανώς να υποδηλώνει τη δυσκολία μεταστροφής του αρνητικού κλίματος, ενώ και το ποσοστό αβεβαιότητας είναι επίσης αρκετά υψηλό στο 19%.

Την ίδια ώρα, το 55% των συμμετεχόντων θεωρούν πως τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών, ενώ το 29% διατηρεί αντίθετη άποψη. Δύο στους δέκα δεν ήταν σε θέση να εκφέρουν γνώμη στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Ads

Ως προς το οικονομικό του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, το 59%, θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, ενώ το 26% το κρίνει ως εφαρμόσιμο. Το ποσοστό αβεβαιότητας αγγίζει το 15%.