Για μια ακόμη φορά, το θέμα της εκτόξευσης του αριθμού των μετακλητών και τους κόστους που έχουν στον προϋπολογισμό, μετά το “επιτελικό κράτος” της Νέας Δημοκρατίας επανέρχεται στην επικαιρότητα. 

Ads

Αφορμή είναι οι νέες τροπολογίες που προσθέτουν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό μετακλητών σε δύο υπουργεία και έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραστη της αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση με τροπολογία στο Νόμο του “επιτελικού κράτους” προσθέτει  28 νέες θέσεις μετακλητών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, όπως ανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσθέτει 61 επιπλέον μετακλητούς. 

Ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, όπως καταγγέλλει ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος παραθέτει πίνακες με τις διαδοχικές τροπολογίες που αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό τους.

Αυξήσεις στον αριθμό και τις αποδοχές, μειώσεις στα προσόντα και τα ασυμβίβαστα

Ads

Ήδη με το νόμο για το Επιτελικό κράτος η Νέα Δημοκρατία, τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της, φρόντισε να αυξήσει υπέρμετρα τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων όσο και να εκτοξεύσει τις αποδοχές τους, ενώ προσέθεσε και ένα μεγάλο αριθμό μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, προβλέπονται 8 μετακλητοί και 10 συνεργάτες ανά υπουργό και 100 επιπλέον στην Προεδρία ενώ με το νόμο του 2015 προβλέπονταν 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί συνεργάτες. Παράλληλα φρόντισε να “χαμηλώσει” τα απαιτούμενα προσόντα στο  απολυτήριο Λυκείου και να καταργήσει και τα ασυμβίβαστα για την άσκηση άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι μόνο στην αρχική φάση, ο νόμος προέβλεπε 695 μετακλητούς για τα Υπουργεία και πάνω από 1.000 αποσπασμένους. 

Έκτοτε η κυβέρνηση προσθέτει διαρκώς νέους διορισμούς:  «Φαίνεται ότι δεν καλύφθηκε σε διορισμούς η λίστα στελεχών της ΝΔ. Έτσι κάθε εβδομάδα σχεδόν έχουμε μια τουλάχιστον τροποποίηση, στον Νόμο του επιτελικού κράτους και στους οργανισμούς των υπουργείων και των δημόσιων φορέων, που προβλέπουν νέους μετακλητούς συνεργάτες, νέους διορισμούς, νέες αμοιβές, κατ’ εξαίρεση τοποθετήσεις και όλα τα συναφή που βοηθούν για να ολοκληρωθεί το νέο επιτελικό κράτος της δεξιάς» αναφέρει Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που παραθέτει ο Χ. Σπίρτζης έχουν γίνει προσθήκες μετακλητών και αυξήσεις του κόστους στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Μετανάστευσης, Εργασίας και στους Δήμους όλης της χώρας.

Μειώθηκε ο αριθμός και η μισθοδοσία των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ

Για την ιστορία, την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε για πρώτη φορά περιοριστεί ο αριθμός των μετακλητών που δικαιούται το κάθε μέλος της κυβέρνησης όπως και ο μισθός τους μέσω της υπαγωγής στο ενιαίο μισθολόγιο, προκαλώντας μια συνολική εξοικονόμηση πόρων. Παρόλα αυτά, η ΝΔ αλλά και ο τότε αντιπολιτευόμενος τύπος είχαν επιδοθεί σε σκληρή κριτική για “στρατιές μετακλητών”. Παρόλα αυτά, μόλις ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τόσο τον αριθμό όσο και τις αποδοχές. 

Μάλιστα, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις επί κυβέρνησης ΝΔ, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, συνέχισε να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς το Σεπτέμβριο του 2019 καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση στον Υπουργό Επικρατείας ζητώντας το κόστος των μετακλητών της…προηγούμενης κυβέρνησης, στοιχεία που αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ, χωρίς να είναι συγκρίσιμα με την περίοδο της ΝΔ.

Γενικότερα πάντως, το αμφιλεγόμενο “επιτελικό κράτος” και η “αριστεία” που έχει σύνθημα η ΝΔ αποδεικνύονται προβληματικά. Μόνο την Δευτέρα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να διορίσει τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, όπως στην περιπτωση Λούλη, και στη συνέχεια ψήφισε τον περιβόητο νόμο που προβλέπει πανεπιστημιακό τίτλο, σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα προσόντα σε σχέση με το νόμο του 2016, που ήταν σε ισχύ. Αντίστοιχα και με τα περιβόητα συμβόλαια απόδοσης και αξιολόγησης των Γραμματέων που προβλέπει ο νόμος,  μετά από ένα χρόνο δεν έχουν αναρτηθεί. 

Η λίστα των επιπλέον μετακλητών που δημοσίευσε ο Χρήστος Σπίρτζης:

image

image

image