Το διάσημο παιχνίδι To Riot: Civil unrest είναι ένα video game που προσομοιάζει κοινωνικές εξεγέρσεις -ή εν πάσει περιπτώσει διάφορου τύπου αντιστάσεις- που προβάλλει η σύγχρονη κοινωνία.

Ads

Στην τελευταία έκδοση του παιχνιδιού είναι και η Ελλάδα με τις «μάχες της Κερατέας».

Υπενθυμίζεται ότι, τον Δεκέμβριο του 2010, όταν οι αρχές επιχείρησαν να ολοκληρώσουν στην Κερατέα το κέντρο διαχείρισης αποβλήτων, συνάντησαν την έντονη αντίδραση των κατοίκων, μία κόντρα που κατέληξε σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Αντίστοιχα, στο ίδιο παιχνίδι υπάρχει και σενάριο για τους «Αγανακτισμένους» της Ισπανίας ή τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» στην Αίγυπτο.

Ads

Δημιουργός του παιχνιδιού είναι ο Λεονάρντο Μεντσιάρι που συμμετείχε στο κίνημα Νο TAV, την αντίσταση των κατοίκων του Τορίνο, να διέλθει από την περιοχή τους το τρένο υψηλών ταχυτήτων. Με αφορμή τις εμπειρίες και τα συναισθήματα από τις συγκρούσεις αυτέ δημιούργησε το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το Riot- Civil Unrest δίνει την ευκαιρία στον παίκτη να βιώσει για παράδειγμα, τι προκαλεί το πλήθος να συμπεριφέρεται με τέτοιο θυμό και επιθετικότητα, αλλά και πως νιώθει ένας αστυνομικός κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.