Για προετοιμασία των αγορών συναλλάγματος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή κάνει λόγο σημερινά δημοσιεύματα της Wall Street Journal και των Financial Times. Τα δημοσιεύματα έρχονται μετά το δημοσίευμα των New York Times, το Σάββατο, σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν ένα σχέδιο Β προκειμένου να αντιμέτωπίσουν τη διάλυση της ευρωζώνης, αρχής γενομένης με την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Σύμφωνα με τους NYT, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν τις ισοτιμίες του ευρώ με μια νέα δραχμή.

Ads

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αγορές συναλλάγματος ετοιμάζονται για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ICAP Plc αποκάλυψε χθες Κυριακή ότι δοκιμάζει συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.

«Οι προετοιμασίες έχουν επικεντρωθεί στον καθορισμό της σχέσης μεταξύ της δραχμής και άλλων νομισμάτων και πως θα διαμορφωθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες» δηλώνουν σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στελέχη της ICAP. Πρόκειται για μια εταιρεία που λειτουργεί το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους ίδιους η ICAP δοκιμάζει συστήματα που θα επέτρεπαν στις τράπεζες να κάνουν συναλλαγές σε δραχμή έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως τα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες είναι προληπτικά και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές σε δραχμή εκτός και αν το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς. 

Ads

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα και η CLS Bank International, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διακανονίσουν τις συναλλαγές τους σε νομίσματα, πραγματοποιεί τεστ προσομοίωσης για μια ενδεχόμενη διάλυσης του ευρώ.

Στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times επισημαίνουν τη σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, γεγονός το οποίο – επισημαίνει – έχει οδηγήσει σε ανησυχία για την έξοδο κάποιων από τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης από το ευρώ, ή «ακόμα και τη συνολική διάλυση του ευρώ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Εκπρόσωπος της ICAP δηλώνει στους FT ότι έχει ήδη υπάρξει μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ και απλώς ξεσκονίζουμε τα νομίσματα της προ- ευρώ εποχής, για να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα δουλεύει. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, το Σάββατο, παρά τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα – και οι τράπεζες που της δανείζουν – θα λαμβάνει οικονομικό πακέτο βοήθειας για εννέα χρόνια, η επίσημη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και να δημιουργήσει μια δεύτερη Lehman, ή ακόμα και την έξοδο άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Επισημαίνεται δε, ότι καθώς η κρίση μεταφέρεται βόρεια, στις πλουσιότερες της Ευρώπης, οι τράπεζες έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Για παράδειγμα, ενώ σίγουρα από οικονομικής, νομικής και πολιτικής απόψεως είναι περίπλοκη η αποχώρηση της Ελλάδας, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν τις ισοτιμίες του ευρώ με μια νέα δραχμή, πως θα εκτελεστούν οι συμβάσεις και πόσο και πως θα επηρρεασθούν οι διεθνείς αγορές.
 
Ορισμένες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λαμβάνουν ανάλογες προφυλάξεις. Ο γερμανικός κολοσσός τουρισμού TUI προκάλεσε σάλο πρόσφατα στην Ελλάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι έστειλε επιστολές στους Έλληνες ξενοδόχους απαιτώντας την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων σε δραχμές για να προστατευθεί από τη ζημιά στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.