Στα τέλη Ιανουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν στην Νέα Υόρκη, παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για την πρώτη πολιτική πλέον, και επί της ουσίας, διαπραγμάτευση επί του Μακεδονικού.

Ads

Από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου επίσης, στο – υψηλών συμβολισμών πάντοτε – Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός υπάρχει, κατά τις πληροφορίες, ανοιχτό παράθυρο για μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σ’ αυτές τις δύο συναντήσεις θα μετρηθεί, σε πραγματικούς όρους πια, κατά πόσο είναι όντως ρεαλιστική η προσδοκία επίλυσης του Μακεδονικού έως την σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα αποκτήσει – ή δεν θα αποκτήσει – δομική υπόσταση και η εγχώρια, θυελλώδης πολιτική συζήτηση για το θέμα.

Γραμμή «εθνικού ρεαλισμού»

Παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζουν να μπουν σ’ αυτήν την διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες προτάσεις και αντιπροτάσεις για το θέμα της ονομασίας. Είναι σαφές όμως ότι προχωρούν με γραμμή «εθνικού ρεαλισμού», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, και με καθαρή θετική βούληση για λύση. Εξίσου σαφές, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πως το βασικό πλαίσιο της κυβερνητικής θέσης ως προς το ονοματολογικό συνοψίζεται σε εκείνο που χάραξε η σύνοδος κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 – σύνθετη ονομασία erga omnes (για χρήση έναντι όλων) με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όπως όμως επισημαίνεται από έγκυρες διπλωματικές πηγές η ονομασία δεν είναι ο μοναδικός πυλώνας που θα καθορίσει τις δυνατότητες συμφωνίας, καθώς ένα συνολικό πακέτο που θα διασφαλίζει ξεκάθαρα την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικής βλέψης από την γείτονα θεωρείται αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για μια εθνικά αποδεκτή λύση.

Ads

Με αυτό το πλαίσιο αναμένεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – μια σύσκεψη προς ενημέρωση και συντονισμό κινήσεων, με την συμμετοχή του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, καθώς και των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών.

Οι ΑΝΕΛ και οι άλλοι

Το πολιτικά ενδιαφέρον στοιχείο σ’ αυτήν την σύσκεψη είναι βεβαίως η συμμετοχή του υπουργού Άμυνας και συγκυβερνώντος προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, που επιμένει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Οι πληροφορίες όμως, και τα ευκρινή μηνύματα από το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν ήδη σαφώς πως το Μαξίμου δεν εξαρτά την επίτευξη λύσης στο Μακεδονικό από την στάση των ΑΝΕΛ και δεν ανησυχεί, επίσης, για την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η αναζήτηση της, κατά Κοτζιά, «πλειοψηφίας βουλευτών» και «πλειοψηφίας ευθύνης» αποτελεί και την κεντρική κυβερνητική τακτική – μια τακτική, που βασίζεται τόσο στον εσωτερικό διχασμό της ΝΔ, όσο και στις θετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται από πλευρές του Κινήματος Αλλαγής αλλά και από την πλευρά του Ποταμιού.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνεται η χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ότι θα υπερψηφίσει λύση του Μακεδονικού ακόμη κι εάν δεν το πράξουν οι ΑΝΕΛ, ενώ εχει καταγραφεί και η καθαρή τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν μπορούν να αναχθεί το κόμμα του Πάνου Καμμένου σε ρυθμιστή της λύσης ή μη ενός εθνικού θέματος.

Και από την πλευρά των ίδιων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άλλωστε, τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα, καθώς παρά την οξεία ρητορική – που στοχεύει και σε συγκεκριμένο συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο – ανοίγουν παράθυρα συμβιβασμών.

Ενδεικτικές ήταν οι σημερινές δηλώσεις του γραμματέα της Κ. Ο. Και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είπε ότι «καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει από αυτή την ιστορία» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου που είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ, έχουμε όλο το χρονικό περιθώριο να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να τα δούμε και να τα εξετάσουμε». Ένας ακόμη βουλευτής του κόμματος, ο Κώστας Κατσίκης, δήλωσε χθες ότι «οι ΑΝΕΛ θα πειθαρχήσουν σε ό,τι αποφασίσει η πλειοψηφία», παρ’ ότι έκανε λόγο για «πλειοψηφία μειοδοσίας».

Η Νέα Δημοκρατία

Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι πως, εάν και εφόσον διαπιστωθεί ουσιαστική δυναμική λύσης, το τελικό πρόβλημα θα μετατοπιστεί στην ΝΔ. Η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη επανέλαβε σήμερα ότι οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και πως η αξιωματική αντιπολίτευση “δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση”, ενώ ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης είπε πως «η ΝΔ δεν πρέπει να παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλιθίου». Από την κυβερνητική πλευρά, ωστόσο, σχηματίζεται ήδη το πολιτικό ερώτημα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει: Τί θα πράξει η ΝΔ εάν όντως διαφανεί «πλειοψηφία βουλευτών» πάνω σε μια λύση η οποία θα βασίζεται στη «γραμμή Καραμανλή», ήτοι στο πλαίσιο που έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός το 2008 στο Βουκουρέστι….