Τροπολογία η οποία προβλέπει την αναδρομική αύξηση (από 1/7/22) της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης των ηθοποιών, κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά τη ματαίωση της «Μήδειας» του Μποστ, λόγω των κινητοποιήσεων των ηθοποιών.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι το Σωμαρτείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου προκήρυξανω 4ωρη στάση εργασίας την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια της παράστασης της «Μήδειας» του Μποστ στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Το υπουργείο Πολιτισμού, μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις των ηθοποιών, ανέκρουσε πρύμναν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «η τροπολογία κατατέθηκε σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και τα συναρμόδια Υπουργεία».

Ads

Ωστόσο καλεί «τα Σωματεία και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προκληθεί περαιτέρω ζημία στο Εθνικό Θέατρο». Έκκληση μάλλον «περίεργη», αφού το Εθνικό Θέατρο είναι στην ευθύνη του υπουργείου και το πρόβλημα ξεκίνησε από την άρνηση της κυβέρνησης να φώσει αύξηση της τάξης των 15 ευρώ στην εκτός έδρας αποζημίωση που ζητούσαν ηθοποιοί και εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Κατατέθηκε η τροπολογία για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των ηθοποιών των κρατικών σκηνών. Απολύτως συνεπές ως προς τις δεσμεύσεις του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε χθες, Δευτέρα 11 Ιουλίου, τροπολογία για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η τροπολογία κατατέθηκε σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και τα συναρμόδια Υπουργεία και προβλέπει την, από 1ης Ιουλίου 2022, αναδρομική αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης, όπως είχε συμφωνηθεί. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τήρησε στο απόλυτο τη δέσμευσή της. Καλούμε τα Σωματεία και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προκληθεί περαιτέρω ζημία στο Εθνικό Θέατρο, τον μεγαλύτερο θεατρικό οργανισμό της χώρας».