«Οι κατασκευαστές του τύμβου της Αμφίπολης είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν την τυμβωρυχία» υπογράμμισε η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στην ανασκαφή της Αμφίπολης. H ανάγκη υποστήλωσης «οφείλεται όχι στο ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά στο ότι από την κατασκευαστική του δομή ήταν επιχωσμένο με ποταμίσια άμμο, σε μια προσπάθεια αποτρεπτική για σύληση».

Ads

H πρόσβαση στον τέταρτο θάλαμο, που ενδεχομένως να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τους προηγούμενους τρεις, μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας εισόδου 95 εκατοστών περίπου. Αυτό έχει οδηγήσει τους αρχαιολόγους να εξετάζουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται μόνο η λάρνακα του νεκρού μέσα στον θάλαμο αφού μπορεί να ήταν δύσκολο να χωρέσουν από το άνοιγμα μεγαλύτερα αντικείμενα. 

Καθώς το άνοιγμα είναι πολύ μικρό και βρίσκεται χαμηλά, θαμμένο κάτω από το χώμα οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι αυξάνουν οι πιθανότητες ο τάφος να είναι ασύλλητος.

image
 
Σε κάθε περίπτωση προετοιμάζεται συστηματικά η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης – υποστύλωσης και να συνεχιστεί η ανασκαφική διαδικασία.

Ads

Η Λ. Μενδώνη είπε πάντως πάντως πως «η ανασκαφή θέλει τον χρόνο της» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε ακόμα τι κρύβεται στον τρίτο θάλαμο, για να πάμε στον τέταρτο».

Η ανασκαφή είναι μία αυστηρά επιστημονική διαδικασία, είπε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να τη βιάσεις, μπορείς, όμως να την επιταχύνεις, λαμβάνοντας κάποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για το μνημείο».