Πανελλήνια Συντονιστική Γραμματεία δημιουργούν οι οργανώσεις των καταναλωτών ΙΝΚΑ, ΒΙΟΖΩ ΙΝΚΑ Μακεδονίας και ΙΝΠΚΑ Ηπείρου για την προώθηση ελληνικών προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές. Την ίδια, ώρα οι έμποροι αντιδρούν στις πρωτοβουλίες για διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ωστόσο, οι εν λόγω πρωτοβουλίες αυξάνονται και επεκτείνονται σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα.

Ads

 
Πανελλήνια Συντονιστική Γραμματεία από καταναλωτικές οργανώσεις
 
Η δραστηριοποίηση της γραμματείας ξεκινάει από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 με την οργάνωση του κέντρου λήψης πληροφοριών. Το κέντρο και το όργανο βασίζεται στην εθελοντική προσφορά, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων των καταναλωτών και για το λόγο αυτό καλούνται όσοι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι η Συντονιστική Γραμματεία έχει τις ακόλουθες βασικές αρχές λειτουργίας:

  • Δεν είναι σκοπός το εμπόριο ή η υποκατάσταση των εμπόρων.
  • Δεχόμαστε μόνο προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.
  • Επιδιώκουμε τιμές δίκαιες για τον παραγωγό και τον καταναλωτή.
  • Οι παραγωγοί, οι ομάδες παραγωγών και οι συλλογικότητές τους (π.χ. συνεταιρισμοί) δηλώνουν το αγαθό που προσφέρουν, την ποσότητα, την τιμή και τη δυνατότητα χρόνου παράδοσης.
  • Οι καταναλωτές και οι αντίστοιχοι συλλογικοί φορείς δηλώνουν τις ανάγκες τους.
  • Η επαφή παραγωγών – καταναλωτών γίνεται απευθείας. Τηρείται σειρά προτεραιότητας δήλωσης και απαγορεύεται η αύξηση της δηλωθείσας τιμής παράδοσης και οποιαδήποτε «δημοπράτηση» μεταξύ περισσότερων ενδιαφερομένων.
  • Μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή δεν μεσολαβεί καμία προστιθέμενη αξία, κανένα κέρδος τρίτου.
  • Οι καταναλωτές αποκτούν τα αγαθά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Απαγορεύεται η μεταπώληση που αποφέρει κέρδος.
  • Κάθε καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί τις ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες του.
  • Θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος παραπόνων, υποδείξεων και ιδεών, με σκοπό να ελεγχθεί και να βελτιωθεί η ποιότητα και η λειτουργία του νέου κοινωνικού θεσμού

Μεγαλώνει η λίστα των συμμετεχόντων
 
Στο μεταξύ, η λίστα των δήμων που μεσολαβούν για την απευθείας πώληση προϊόντων μεγαλώνει.
 
Ο Δήμος Πεντέλης, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι δέχεται προπαραγγελίες για πατάτα, με «διαπραγματεύσιμη» τιμή 0,30 ευρώ το κιλό, ολόκληρα αμνοερίφια για το Πάσχα προς 6,5 ευρώ το κιλό, λάδι προς 16 ευρώ τα πέντε λίτρα και θυμαρίσιο μέλι προς 8 ευρώ ανά συσκευασία των 700 γραμμαρίων.
 
Περί τους 270 τόνους πατάτας Νευροκοπίου θα διανείμει ο Δήμος Παλλήνης σε δύο Σαββατοκύριακα, καθώς οι αιτήσεις των δημοτών που δήλωσαν ενδιαφέρον έφτασαν τις 5.216. Η διανομή των πρώτων 125 τόνων θα γίνει το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαρτίου στο χώρο της EXPO ATHENS στην Ανθούσα. Άλλοι 145 τόνοι πατάτας θα διανεμηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο, 17-18 Μαρτίου.
 
Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των κατοίκων η διανομή αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνει αλφαβητικά. Ο δικαιούχος κάτοικος πρέπει να έχει μαζί του Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας ή απλή εξουσιοδότηση, προκειμένου να πιστοποιηθεί η παραγγελία του. Στη συνέχεια και αφού καταβάλει το τίμημα στους πατατοπαραγωγούς, παραλαμβάνει την ποσότητα που έχει παραγγείλει.
 
Κίνημα ελαιόλαδου
 
Το κίνημα του ελαιολάδου προστίθεται στο κίνημα της πατάτας. Η Κοινοπραξία Αγροτικών συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας, (Κ.Α.Σ.Ε.Λ), μόνο στο δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, έχει συμφωνήσει μέχρι αυτή τη στιγμή, να παραδώσει 20 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ οι παραγγελίες συνεχίζονται, αφού η πρώτη παράδοση, θα γίνει το επόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου στις 9.00 το πρωί στο παρκινγκ του γηπέδου της Νέας Ιωνίας.
 
Το λάδι παραδίδεται σε συσκευασίες των πέντε λίτρων, έναντι 3,00 ευρώ ανά λίτρο, στο 50% περίπου της τιμής που πωλείται στα καταστήματα τροφίμων.
 
Λακωνικό αλλά και μεσσηνιακό ελαιόλαδο μπορούν να παραγγείλουν οι καταναλωτές και σε άλλους δήμους της Αττικής, όπως στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και σε πολλούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας.
 
Την παράκαμψη των μεσαζόντων εξετάζουν τώρα και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Πελοποννήσου, ενόψει της πασχαλινής περιόδου, αν και όπως δηλώνουν είναι δυσκολότερη η διακίνηση.
 
Αντιδρούν οι έμποροι
 
«Δεν είναι δυνατόν οι δήμοι να αναλαμβάνουν το ρόλο του λιανοπωλητή τροφίμων, την ίδια ώρα που οι καταστηματάρχες κατεβάζουν ρολά ο ένας μετά τον άλλο» υποστηρίζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αντιδρώντας στις πρωτοβουλίες για διάθεση αγροτικών προϊόντων με παράκαμψη των μεσαζόντων.
 
Το Επιμελητήριο παραδέχεται ότι «κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων και των καρτέλ θα πρέπει να ενισχύεται από την οργανωμένη πολιτεία, με στόχο τη στήριξη και προστασία του τελικού καταναλωτή».
 
Αμφισβητεί όμως ότι οι δήμοι μπορούν διαθέτουν ευπαθή προϊόντα, όπως το κρέας ή το λάδι, με πωλήσεις «στην άκρη του δρόμου, χωρίς ίχνος τήρησης των κανόνων υγιεινής, με πωλήσεις χωρίς την έκδοση αποδείξεων».
 
Το Επιμελητήριο τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι η λύση για το πρόβλημα των τιμών μπορεί να επέλθει μόνο από τον περιορισμό των καρτέλ και των μεσαζόντων μέσω της ισχυροποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της επίλυσης των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.