Αυτές τις μέρες, οι καλλιτέχνες έχουν πλημμυρίσει τα social media, με τα έργα τους. Τους βλέπουμε να τραγουδούν στα σπίτια τους, να απελευθερώνουν χωρίς κόστος θεατρικές παραστάσεις για όλους και όλες μας, ως ένδειξη συμπαράστασης. Ωστόσο λίγος λόγος γίνεται, για τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει βρεθεί ο κλάδος τους, μαζί με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται λόγω της έκτακτης κατάστασης.

Ads

Η πλειοψηφία των χιλιάδων καλλιτεχνών είναι στον αέρα και όπως εξηγούν στο Τvxs.gr o Φοίβος Δεληβοριάς, ο Μανόλης Φάμελλος, ο Γιάννος Περλέγκας και ο Όμηρος Πουλάκης, είναι λίγοι αυτοί που δικαιούνται έστω το επίδομα των 800 ευρώ. Οι άνθρωποι του τραγουδιού έχουν ήδη κάνει έκκληση στην πολιτεία να τους εντάξει στις ευπαθείς ομάδες, καθώς βλέπουν πως αυτή η κρίση θα διαρκέσει και είναι χιλιάδες οι καλλιτέχνες που θα έχουν σοβαρό θέμα επιβίωσης.

«Οι μουσικοί έχουμε μηδέν εισόδημα»

«Οι μουσικοί που είχαν κάποια έντονη δραστηριότητα μέσα στον χρόνο, καλύπτονται από το επίδομα, οι υπόλοιποι όχι. Αυτός είναι ο λόγος που στείλαμε επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Πολιτισμού. Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε είναι οι μουσικοί, που δεν καλύπτονται καθώς μπορεί να μην έχουν συμπληρώσει ένσημα» λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς, πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ. «Κλειστά μαγαζιά σημαίνει μηδέν έσοδο για όλο τον κλάδο μας και από άποψης μεροκάματου και από άποψης πνευματικών δικαιωμάτων» λέει ο Μανόλης Φάμελλος, εκπρόσωπος του οργανισμού ΕΡΑΤΩ, ο οποίος συμπληρώνει, ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, δεν καλύπτονται όλοι από τα μέτρα της πολιτείας.

Ads

«Αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων (που ορθώς λήφθηκαν από την Πολιτεία) είναι το να έχουν “επιταχθεί” τόσο τα πνευματικά και συγγενικά μας δικαιώματα, όσο και αυτά της εργασίας μας, εφόσον έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις (κέντρα διασκέδασης, καφέ, μπαρ, μουσικές σκηνές, θέατρα κλπ) και ματαιώθηκαν όλες οι μουσικές εκδηλώσεις (συναυλίες, ζωντανές εμφανίσεις κλπ.) όπου εργαζόμαστε και πραγματοποιείται δημόσια εκτέλεση της μουσικής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι οι αμοιβές από την εργασία μας και οι εισπράξεις των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων μας από τους οργανισμούς μας συλλογικής διαχείρισης είναι ελάχιστες έως μηδενικές.» γράφει η επιστολή την οποία υπογράφουν οι εκπρόσωποι των οργανισμών GEA, Απόλλων, Ερατώ, ΕΔΕΜ, GRAMMO, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.

Με την επιστολή ζητούν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προληπτικών παρεμβάσεων και αναγκαίων έκτακτων μέτρων για τις κατηγορίες αυτές και να μην εξαιρεθούν  από το πλαίσιο των αυτών των παρεμβάσεων και μέτρων για τις πληγείσες επιχειρήσεις τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που θα ανακουφίσουν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ανθρώπους του τραγουδιού, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Μ. Φάμελλος προσθέτει ότι ανάλογη κίνηση έγινε και από την CISAC (Παγκόσμια Ένωση Οργανισμών συλλογικής διαχείρισης) και υπογραμμίζει πως στο τραγούδι υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. «Υπολογίστε όλους αυτούς που δεν έχουν μπλοκάκι, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν τις εισφορές με τις λίγες εμφανίσεις που κάνουν. Αυτοί που πλήττονται, δεν είναι κατ’ανάγκη ερασιτέχνες. Είναι επαγγελματίες που ούτως ή άλλως, πάλευαν και το προηγούμενο διάστημα. Εγώ για παράδειγμα, έχω πάψει τη δραστηριότητα μου ως μουσικός κι έχω κάνει εταιρεία. Αυτές οι εταιρείες δεν υπάγονται ακόμα στον νόμο για τα έκτακτα μέτρα.»

«Σκεφτείτε τους στιχουργούς και τους κληρονόμους, που ζούσαν, με τα ούτως ή άλλως λιγοστά χρήματα των δικαιωμάτων» προσθέτει ο Φ. Δεληβοριάς. «Με κλειστά μαγαζιά, δεν υπάρχει έσοδο στο δικαίωμα. Εισπράττουμε μόνο από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Όμως να πω ότι τα τελευταία χρόνια, ακόμα και τα ραδιόφωνα δεν μας πληρώνουν αν και είναι υποχρεωμένα από το νόμο».

Στο θέατρο έχουμε ισοπεδωθεί

Η κατάσταση στα θέατρα της χώρας ήταν ήδη πολύ άσχημη, πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός. Σε εκτενή ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων, είχε καταγραφεί πως η φετινή σεζόν ήταν τραγική από άποψη εισιτηρίων. «Ήρθε και ο κορωνοϊός και μας ισοπέδωσε» λέει στο Τvxs.gr ο Όμηρος Πουλάκης ο οποίος σκιαγραφεί ένα τοπίο, παρόμοιο με εκείνο που περιγράφουν οι άνθρωποι του τραγουδιού.

«Όσοι έχουν κάποια ένσημα θα πάρουν το επίδομα, οι υπόλοιποι τίποτα. Με εξαίρεση τα κρατικά θέατρα με προεξέχον το Εθνικό, που καλύπτει τους ηθοποιούς, το υπόλοιπο τοπίο είναι θλιβερό. Και σε εμάς και στους χορευτές. Κλείσαν οι σχολές, κατέβηκαν οι παραστάσεις…. δεν ξέρουμε καν αν θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις που έχουν κλειστεί για τον Σεπτέμβρη. Δεν ξέρω πως θα επιβιώσει τόσος κόσμος.»

Ο ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας, ανήκει σε αυτούς που δικαιούνται το επίδομα, καθώς όπως μας εξηγεί, είχε σύμβαση με το Θέατρο Τέχνης. «Το επίδομα είναι άπαξ όμως. Μετά; Δεν ξέρω. Όσοι είχαμε την τύχη επίσης να συμμετέχουμε σε παραστάσεις επιχορηγούμενες, κάτι θα πάρουμε. Το υπουργείο θα δώσει φαντάζομαι τα χρήματα. Όμως στις περισσότερες παραστάσεις, οι συνάδελφοι πληρώνονται με ποσοστά. Δεν είναι εξασφαλισμένοι» συμπληρώνει.

Και οι δυο τους τονίζουν, πως αρκετοί συνάδελφοι τους, συμπλήρωναν τον μισθό τους με δεύτερη εργασία. Ο Γιάννος Περλέγκας, εργαζόταν και ως μουσικός. Πολλοί ηθοποιοί απασχολούνταν σε μπαρ, άλλοι σε παιδικά πάρτι. «Όλα αυτά τέλειωσαν και δυστυχώς, ως κλάδος, δεν είμαστε καθόλου οργανωμένοι, ώστε να διεκδικήσουμε σοβαρά από την πολιτεία να καλύψει τους χιλιάδες συναδέλφους που υποφέρουν» καταλήγει ο Όμηρος Πουλάκης.