Από την τσέπη των γονέων των μαθητών βγαίνουν τα 80 έως και 150 ευρώ που κοστίζει ένα τεστ για κοροναϊό στον ιδιωτικό τομέα. Έντονα διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων που ζητά τα τεστ στα παιδιά να γίνονται δωρεάν. 

Ads

Σύμφωνα με το Έθνος, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το τεστ κοροναϊού σε μαθητές με ύποπτα συμπτώματα γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες, τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει τον εργαστηριακό έλεγχο, είναι εξαιρετικά αυστηρά. 

Αυτό αναγκάζει τους περισσότερους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στον ιδιωτικό τομέα για τον μοριακό έλεγχο καταβάλλοντας έτσι από την τσέπη τους το κόστος. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που αν εμφανίσουν συμπτώματα, θα πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό ο οποίος θα τους παραπέμψει για τεστ που συνήθως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου τα παιδιά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που δύσκολα μπορούν να ενταχθούν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ για τεστ.

Δωρεάν τεστ για όλα τα παιδιά ζητούν οι παιδίατροι 

Ads

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο:

«Σύμφωνα με τα κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι. Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για την μέση οικογένεια».

Οι παιδίατροι ζητούν να γίνονται δωρεάν τα τεστ στα παιδιά σημειώνοντας εμφατικά: «Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται τεστ για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στην χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς».

Τα συμπτώματα στα παιδιά

Για να χαρακτηρισθεί ύποπτο κρούσμα covid-19 ένα παιδί θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
  • βήχας
  • δύσπνοια
  • ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
  • γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)

Καθίσταται σαφές πως πρόκειται για συμπτώματα που συχνά πυκνά παρουσιάζουν τα παιδιά και μπορεί να οφείλονται και σε ένα απλό κρυολόγημα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων – κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.

Όχι στην κάλυψη του κόστους του τεστ από Κοντοζαμάνη 

Ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε ότι το τεστ στις δημόσιες δομές είναι δωρεάν, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως είπε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν σε δημόσιες δομές. Εφόσον κάποιος έχει προσέλθει σε δημόσια δομή, δεν έχει πληρώσει για το τεστ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Τα τεστ δεν γίνονται κατά τύχη. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, υπάρχουν κριτήρια και αυτά τα κριτήρια εφόσον πληρούνται διεξάγεται το τεστ από το Κράτος το οποίο και καλύπτει το σύνολο της δαπάνης».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλύπτεται το κόστος για το τεστ στον ιδιωτικό τομέα καθώς σημείωσε: «Όταν προσέρχεται κάποιος σε μία δημόσια δομή σίγουρα υπάρχει παραγγελία του τεστ. Επομένως, τώρα αν θα αποζημιώνεται ή όχι στον ιδιωτικό τομέα είναι μία άλλη κουβέντα που αυτή τη στιγμή εφόσον το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει την παραγωγική δυνατότητα να καλύψει το τεστ δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση».