Ανάμεσα σε ένα βαρύ λογαριασμό 3,6 δις ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, και δη για εκείνους που ανήκουν στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, και στην «ασπίδα» των θετικών αντίμετρων ζυγίζεται η ισορροπία της, νωπής ακόμη, συμφωνίας με τους δανειστές – μια συμφωνίας που, μέχρι τουλάχιστον να αποτυπωθεί στην πλήρη και γραπτή μορφή της, εμπεριέχει αρκετές «γκρίζες ζώνες».

Ads

Στο συνταξιοδοτικό μέτωπο, οι εν λόγω «γκρίζες ζώνες» δεν θα αρθούν πριν ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το – άτυπο έστω – πλαφόν των συντάξεων που δεν θα θιγούν.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τις μειώσεις στις συντάξεις

Το δεδομένο, μέχρι στιγμής, είναι πως από 1η Ιανουαρίου του 2019, οι συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεσοσταθμικές περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων της τάξης του 9% (με ανώτατο όριο μείωσης το 18%).

Ads

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το όριο προστασίας των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή τα 1.300 ευρώ, θα καταργηθεί και θα καταργηθεί και θα μπει πλαφόν στις μειώσεις των συντάξεων με προσωπικές διαφορές το 18%.

Η κυβέρνηση, δε, υποστηρίζει ότι στη διαπραγμάτευση κατάφερε να συγκρατήσει το ανώτατο όριο μείωσης στο 18% έναντι 22% που ζητούσαν οι δανειστές.

Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι με τις περικοπές, από το 2019, οι συνταξιούχοι με 30 έως 35 έτη ασφάλισης θα χάσουν στην πράξη τουλάχιστον δύο συντάξεις, και κάποιοι εξ αυτών ίσως χάσουν και τρεις. Ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, μάλιστα, Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε σήμερα πως οι συνολικές απώλειες των συνταξιούχων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εάν συνυπολογισθούν και οι αυξήσεις των εισφορών, θα φθάσουν στις τέσσερις συντάξεις ετησίως.

Την ίδια ώρα, ειδικοί του ασφαλιστικού χώρου όπως ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, λένε ότι οι πλέον χαμένοι θα είναι όσοι σήμερα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια στις κύριες και επικουρικές – όπως για παράδειγμα μητέρες με ανήλικα παιδιά που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα.

Οι αλλαγές στη φορολογία

Στο έτερο μέτωπο, το φορολογικό, η πρώτη εικόνα δείχνει ότι αναλογικά εκείνοι που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από το 2020 είναι όσοι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ήτοι όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Εδώ, η  πρώτη – και βασική – «γκρίζα ζώνη» έχει να κάνει με το πόσους – και ποιας εισοδηματικής τάξης – φορολογούμενους ευνοεί τελικά η παράλληλη μείωση αφορολόγητου και πρώτου φορολογικού συντελεστή ακόμη κι εάν πιαστούν όλοι οι στόχοι και εφαρμοστούν τα θετικά αντίμετρα.

Η απόφαση να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα 20.000 έως 30.000 ευρώ και να μειωθεί για τα άνω των 30.000 ευρώ, ελάχιστη ανακούφιση φέρνει στη συντρηπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων.

Ενδειτικό επ’ αυτού είναι το γεγονός ότι με βάση τα περσινά επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πλέον στην Ελλάδα το 57,7% των φορολογουμένων δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση, δε, που εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ εκτιμάται ότι – με παράλληλη μείωση αφορολόγητου, μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20% και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης – θα έχουν ετήσιο καθαρό κέρδος της τάξης έως και των 450 ευρώ.

Αντιθέτως, όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, και καθώς δεν τους αγγίζει η ήδη μηδενική έκτακτη εισφορά, θα έχουν λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ετήσια επιβάρρυνση της τάξης των 650 ευρώ.

Θολό τοπίο υπάρχει ακόμη και ως προς το ποιοι θα ευνοηθούν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστά τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν και το ποσοστό της μείωσης. Το μόνο δεδομένο είναι πως η συμφωνία προβλέπει μείωση του εισπρακτικού αποτελέσματος του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ.