Με είδη υγιεινής που εμπορευόταν παράνομα προμήθευσε ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος τους Γιατρούς του Κόσμου, όπως κατήγγειλε στη Βουλή, ο υπ. Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Οι Γιατροί του Κόσμου από την πλευρά τους απαντούν ότι η αρμόδια επιτροπή δέχτηκε όπως νομικά υποχρεούται την χαμηλότερη προσφορά χωρίς να συνδέσει την εταιρεία με το συγκεκριμένο βουλευτή της νεοναζιστικής οργάνωσης. Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι το υπουργείο Εργασίας «έπεσε» πάνω στην παρανομία της εταιρείας Παναγιώταρου το Γενάρη αλλά δημοσιοποίησε σήμερα το γεγονός. Υπενθυμίζεται όχι χθες υπήρξε νέα επίθεση της Χρυσής Αυγής στο πολυϊατρείο της οργάνωσης στο Πέραμα. 
 

Ads

Το καλοκαίρι του 2012 οι Γιατροί του Κόσμου προχώρησαν, σύμφωνα με την Πρόεδρο της οργάνωσης, Άννα Μαΐλλη σε διαγωνισμό για τη διενέργεια επείγοντος προγράμματος που αφορούσε σε πακέτα προσωπικής υγιεινής για πρόσφυγες. «Η αρμόδια επιτροπή ως όφειλε επέλεξε τη χαμηλότερη προσφορά. Η επιτροπή δεν συνέδεσε το όνομα του Ηλία Παναγιώταρου με τη συγκεκριμένη εταιρεία» τόνισε η Άννα Μαΐλη ενώ ο Γενικός Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, εξήγησε ότι ο διαγωνισμός έγινε τον Ιούλιο του 2012, ένα μήνα μετά τις εκλογές που πολλοί δεν ήξεραν τι είναι. «Στην αρχή οι Γιατροί του Κόσμου γνώριζαν μόνο το όνομα της εταιρείας. Το όνομα του Ηλία Παναγιώταρου γνωστοποιήθηκε όταν ήρθε η ώρα της αποπληρωμής» τόνισε. Η αποπληρωμή του προγράμματος έγινε τον Αύγουστο του 2012. 

«Οφείλουμε να δεχτούμε τη μικρότερη προσφορά διαφορετικά θα μπορούσε κάποιος να μας εγκαλέσει για το αντίθετο. Ένα ερώτημα μπορεί να είναι γιατί αγοράσαμε 25.000 ευρώ είδη καθαριότητας. Ήταν για συγκεκριμένο κωδικό προγράμματος που αφορούσε πακέτα προσωπικής υγιεινής αναγκαία για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και ζούσαν σε κοντέινερ και δάση. Το πρόγραμμα ήταν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων» πρόσθεσε ο Νικήτας Κανάκης
 
«Δεν πήγαμε εμείς να βρούμε τον Παναγιώταρο. Υπήρξαν προσφορές και πήραμε τη μικρότερη. Μπορεί αύριο μεθαύριο να υπάρξει σε κάποιο τιμολόγιο του 2007 κάποιος άλλος για τον οποίo θα υπάρξει κάτι μεμπτό» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα των υπηρεσιών ελέγχων. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλες συναλλαγές με την εταιρεία του Ηλία Παναγιώταρου ενώ διέψευσε πληροφορίες για εκβιασμό των Γιατρών του Κόσμου από τη Χρυσή Αυγή σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία επικοινωνία.
 
Στο ερώτημα αν στα χαρτιά που κατέθεσε η εταιρεία αναφερόταν ότι πουλάει ήδη προσωπικής υγιεινής ο Νικήτας Κανάκης απάντησε: «Εδώ υπάρχει θέμα από το υπ. Εργασίας το οποίο λέει ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει το δικαίωμα να πουλάει τέτοια ήδη. Η εταιρεία ελέγχεται τώρα γι’ αυτό το λόγο. Μάλιστα η συγκεκριμένη δαπάνη ενώ πληρώθηκε από εμάς κόπηκε από το υπουργείο τον Ιανουάριο». Όπως εξήγησε οι Γιατροί του Κόσμου πλήρωσαν εν τέλει μόνοι τους τη δαπάνη καθώς πρώτα γίνεται η αποπληρωμή στον προμηθευτή και στη συνέχεια κατατίθενται τα παραστατικά και έρχονται τα αντίστοιχα χρήματα μετά τους ελέγχους που πραγματοποιεί το υπ. Εργασίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το υπουργείο γνώριζε το ζήτημα από τον Ιανουάριο αλλά το έθεσε τώρα.
 
«Νιώθουμε λίγο αδικημένοι επειδή μια μέρα μετά τον εκφοβισμό στο πολυϊατρείο Περάματος αντί να συζητάμε ότι αρχίζει να υπάρχει εκ νέου πρόβλημα στην περιοχή συζητάμε αυτό» επισήμανε ο Νικήτας Κανάκης ενώ όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος έβγαλε χρήματα από τις δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου ενώ το κόμμα τους πραγματοποιεί επιθέσεις στις δομές τους υπογράμμισε: «πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο τι κάνει και τι εννοεί. Η δική μας στάση είναι συνεπής. Είναι στάση αντιπαλότητας απέναντι στη Χρυσή Αυγή και γι’ αυτό νιώσαμε την ανάγκη παρότι από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει παρανομία να δώσουμε εξηγήσεις». 
 
«Μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο υφυπουργός είχε τέτοιες πληροφορίες και τις παρουσίασε σήμερα. Χθες είχαμε την τρίτη επίθεση ρατσιστικού τύπου επίθεση από τη Χρυσή Αυγή εναντίον των Γιατρών του Κόσμου στο πολυϊατρείο του Περάματος. Οι εθελοντές έκρυψαν τα παιδάκια που τρομοκρατήθηκαν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη Χρυσή Αυγή είναι καθημερινά. Είμαστε οι πρώτοι που περιθάλπουμε μετανάστες και καταγγέλλουμε τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό δεν θα αλλάξει» συμπλήρωσε η Άννα Μαΐλη.
 
«Η αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση των Γιατρών του Κόσμου κρατάει από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής μας. Δικές μας καταγγελίες κατά της Χρυσής Αυγής γίνονταν πολύ πριν το κράτος αρχίσει να κινείται εναντίον της. Ακόμη και στα χέρια έχουν έρθει οι γιατροί μας με τη Χρυσή Αυγή στους δρόμους και στα camps των μεταναστών. Είμαστε σε συνεχή ρήξη. Μας προξενεί έκπληξη ότι μπορεί να συνδέεται μια ατυχής – οφείλω να τονίσω – εμπορική συναλλαγή με οτιδήποτε άλλο» είπε από την πλευρά του ο Ιωάννης Μουζάλας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών του Κόσμου.
 
«Η επιτροπή δούλεψε με βάση το νόμο. Είναι αλήθεια ότι αν κάναμε αυτή τη σύνδεση θα είχαμε κινηθεί διαφορετικά. Αλλά από αυτό το γεγονός μέχρι την παραμικρή νύξη ότι οι Γιατροί του Κόσμου έχουν την οποιαδήποτε με τη Χρυσή Αυγή εκτός από αυτήν της έντονης αντιπαλότητας υπάρχει απόσταση. Κάτι τέτοιο διαψεύδεται από την ίδια την ιστορία μας και τη δράση μας. Υπάρχουν Γιατροί του Κόσμου που έχουν χτυπηθεί από τη Χρυσή Αυγή υπερασπίζοντας τους ασθενείς μας» πρόσθεσε.
 
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή τιμολόγιο ποσού 24.969 ευρώ από το κατάστημα του Ηλ. Παναγιώταρου, το οποίο πουλά είδη ρουχισμού και όχι υγιεινής (οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαπούνια, σαμπουάν κ.α.), και είπε πως «από τον έλεγχο που διενήργησε ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών προέκυψε ότι όλα τα είδη που αναφέρονται στο τιμολόγιο δεν συνάδουν με την δραστηριότητα του συγκεκριμένου προμηθευτή όπως αυτή απεικονίζεται στην σφραγίδα τιμολογίου με τα στοιχεία του. Επιπλέον κατά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών δεν τεκμηριώθηκε από τον φορέα η τήρηση των αρχών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και του εύλογου κόστους κατά την επιλογή του προμηθευτή, ούτε παρουσιάσθηκαν πρόσθετα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη συσχέτιση του τιμολογίου με την κύρια δραστηριότητα του προμηθευτή».

image

Ads

image

image
 
Ο υφυπουργός κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή για «υποκρισία». «Είναι εγκληματική οργάνωση και ταυτόχρονα και μπίζνα», τόνισε, ενώ δίνοντας στη δημοσιότητα τα τιμολόγια Παναγιώταρου είπε: «Αυτό είναι η αποτύπωση του φαρισαϊσμού του συγκεκριμένου μορφώματος». Επισήμανε ότι τα στοιχεία έχουν σταλεί στο ΣΔΟΕ σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση Χρυσή Αυγή εμπαίζει ακόμη κι αυτούς που την πιστεύουν».