Μέσω ενός «Ταμείου για το Μέλλον» η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στο ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Όπως γράφει το Bloomberg και η Die Welt   το Βερολίνο προωθεί το Ταμείο για το Μέλλον «για να προωθήσει κοινωνικό έργο στην Ελλάδα ως κίνηση συμφιλίωσης για τα ναζιστικά εγκλήματα» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Ads

Μάλιστα, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνδέουν το εν λόγω Ταμείο με τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως όσο δεν κλείνει η συμφωνία «το σχέδιο δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή». Σημειώνεται πως το κεφάλαιο του «Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο δημιουργήθηκε πέρυσι από το γερμανικό κοινοβούλιο, είναι μόλις 1 εκατ. κατά έτος, για τρία έτη από το 2014 έως 2017. Τα χρήματα, σύμφωνα με το σχέδιο, θα δοθούν για «κοινά αναπτυξιακά έργα» σε μαρτυρικά χωριά. 

Όπως αναφέρει η Welt, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν δήλωσε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα: «Έχουμε πολλές δυνατότητες να συνεργαστούμε με τους Έλληνες μέσω έργων για τους νέους και ενός ταμείου για το μέλλον. Όμως το να μιλάμε για τις (πολεμικές) αποζημιώσεις είναι ο λάθος δρόμος».