«Είναι προφανές ότι οι προτάσεις» της Γερμανίας «δεν γίνονται αποδεκτές απο τη νέα ελληνική κυβέρνηση». Αυτή είναι η απάντηση που έρχεται από το Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με το έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters και το οποίο απορρίπτει στο σύνολό του το σχέδιο Βαρουφάκη. 

Ads

Σύμφωνα με το Μαξίμου οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται στο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ εκλαμβάνονται από την ελληνική πλευρά ως απόδειξη ότι «και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση».
 
Εκτιμάται ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει τη «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης», ωστόσο, όπως σημειώνεται «είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση».
 
Κι αυτό γιατί «προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης». Τέλος οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα διαβεβαιώνει για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με όλους τους ευρωπαίους εταίρους «σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης».
 
Σύμφωνα με το έγγραφο, που διέρρευσε το Reuters, το Βερολίνο απορρίπτει όλο το σχέδιο Βαρουφάκη και προχωρώντας ένα ακόμη βήμα παραπάνω ζητά συνέχιση λιτότητας, απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεων και εφαρμογή όλων των μέτρων που είχε πάρει η απελθούσα κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.