Αίσθηση προκάλεσαν ορισμένες απουσίες «γαλάζιων» βουλευτών από την ψηφοφορία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στη Βουλή. Και ο λόγος είναι ότι δεν απέστειλαν πρόθεση ψήφου, πράγμα που έκαναν άλλοι απόντες συνάδελφοί τους. Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι αν πρόκειται περί απλής απουσίας ή περί διαφωνίας με την κομματική γραμμή.

Ads

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών οριστικοποιήθηκε το μεσημέρι. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, έλαβε επί της αρχής 151 «υπέρ», 88 «κατά» και 16 «παρών». Η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη, που προκάλεσε «θύελλα», έλαβε 149 «υπέρ» και 106 «κατά».

Πρόκειται για την τροπολογία που ρυθμίζει την προστασία των επενδυτών από προηγούμενα πρόστιμα επιχειρήσεων. Η ΝΔ κατήγγειλε την τροπολογία ως φωτογραφική για την ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη με την κυβέρνηση να απαντά ότι αφορά κάθε επιχείρηση που εμπίπτει σε αυτή, σημειώνοντας ότι δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. 

Οι απόντες βουλευτές

Οι απόντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Θεόδωρος Παραστατίδης και η Εύη Καρακώστα. Οι τρεις από τους προαναφέρθεντες βουλευτές είχαν αποστείλει πρόθεση ψήφου. Η Εύη Καρακώστα δεν παρέστη στην ψηφοφορία επειδή ένιωσε αδιαθεσία.

Ads

Οι απόντες βουλευτές από τη ΝΔ που είχαν στείλει όμως επιστολή πρόθεσης ψήφου ήταν οι Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Θεοδώρα Μπακογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας.

Απόντες ή διαφωνούντες;

Απόντες βουλευτές από τη ΝΔ χωρίς όμως πρόθεση ψήφου ήταν οι Γκιουλέκας Κωνσταντίνος, Καραμανλής Κωνσταντίνος, Κοντογεώργιος Κωνσταντίνος, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Σαμαράς Αντώνιος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος.