«Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση στις Κάννες και το δημοψήφισμα το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε – παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος. Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times για την κρίσιμη συνάντηση του Νοεμβρίου του 2011 στις Κάννες στο περιθώριο της συνόδου του G20. Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ υποβαθμίζουν το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «σχόλια» και επισημαίνουν πως κάποτε όσοι συμμετείχαν σε εκείνη τη συνάντηση «θα μιλήσουν για τα πραγματικά περιστατικά». Για ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, κάνει λόγο ο Μ. Καρχιμάκης. 

Ads

Στο δημοσίευμα μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε ορατά κουρασμένος και ότι τη διαπραγμάτευση από ένα σημείο και μετά ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος «που πάντα εποφθαλμιούσε την πρωθυπουργία». Όπως τονίζουν οι FT o τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας «ήταν εξαντλημένη πολιτική δύναμη».

Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται πως πριν τη συνάντηση με τον Παπανδρέου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε επικοινωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, γνωρίζοντας πως εκείνος ήθελε να αποφύγει το δημοψήφισμα. Ο Σαμαράς φέρεται να εξέφρασε στον Μπαρόζο την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνική ενότητας με το ΠΑΣΟΚ «κάτι που απέφευγε επί μήνες ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ίδιος την πρωθυπουργία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου «παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος», όπως λέει, το αναγνωρίζει ως επιβεβαίωση των όσων έχει πει τα τελευταία χρόνια για τη συνάντηση των Καννών και το πως απετράπη τελικά το δημοψήφισμα που είχε αποφασίσει.

Ads

Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη. Στο δημοσίευμα, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών». Το κόμμα με ανακοίνωσή τονίζει πως σημαντική εξέλιξη εκείνης της σύσκεψης ήταν το γεγονός πως η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου «έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου που εξειδίκευσε και εφάρμοσε μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 τα όσα είχαν επί της αρχής συμφωνηθεί και αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26/27 Οκτωβρίου 2011».

«Χάρις στο πλαίσιο αυτό, τις θυσίες και τις δημοκρατικές επιλογές του Λαού της,  η χώρα μας  τώρα έχει κάνει τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και ξαναγίνεται ένα  ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης», αναφέρει και προσθέτει: «Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή (σημείωση: Παπανδρέου, Βενιζέλος και ευρωπαίοι ηγέτες) κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο  στα πραγματικά περιστατικά».

Καρχιμάκης: Ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου

Ο πρώην γραμματέας του κόμματος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κάνει λόγο για «πρωτοφανείς αποκαλύψεις» και «ανατροπή» της κυβέρνησης Παπανδρέου.

«Τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το 2011, είναι πρωτοφανή και αποτελούν μια ευθεία εξωτερική παρέμβαση να ανατραπεί μια εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Παπανδρεου. Είναι ηθικά και πολιτικά αναγκαίο να μας πουν,αυτοί που φέρονται ότι έκαναν τις μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Μπαρόζο. Τι συζήτησαν, τι συμφώνησαν και αν όλα αυτά αληθεύουν», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.