Η στήριξη Τσίπρα στον Φρανς Τίμερμανς, τον ευρωσοσιαλιστή υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, ήταν μια κίνηση από καιρό σχεδιασμένη. Το ότι η ανακοίνωσή της, στην σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, συνέπεσε με την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, θολώνει εκ των πραγμάτων αυτόν τον σχεδιασμό – το γεγονός όμως παραμένει πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα του έλληνα πρωθυπουργού στο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και την συμπόρευση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Ads

Στην ίδια σύνοδο άλλωστε, επιβεβαιώθηκε και η παράλληλη πολιτική στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών προς τον Αλέξη Τσίπρα εν΄ όψει των δύσκολων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, γεγονός επίσης ενδεικτικό για τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην Ευρώπη. Ο βασικός, δε, εκφραστής της στήριξης αυτής ήταν ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είπε στον έλληνα ομόλογό του: «Σε χρειαζόμαστε στην σύνοδο, έχουμε ανάγκη από έναν προοδευτικό πολιτικό από την Ελλάδα».

Λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν και είχε επιβεβαιώσει ότι ο ίδιος θα στηρίξει Τίμερμανς: «Η επιλογή του Βέμπερ», είπε, «δεν ενώνει την Ευρώπη. Θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε προοδευτική υποψηφιότητα, εφόσον ο Τίμερμανς είναι αυτός που προηγείται στη διαδικασία, έχει τη στήριξή μας τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα πρόσωπα αλλά και το πολιτικό πρόγραμμα που πρέπει να είναι τέλος στη λιτότητα, κοινωνική Ευρώπη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Στην Αθήνα, τόσο η στήριξη Τσίπρα στον Φρανς Τίμερμανς όσο – και κυρίως – το μήνυμα Σάντσεθ εν όψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, προκάλεσαν νέο κύμα νευρικότητας και αμηχανίας στο Κίνημα Αλλαγής και την Φώφη Γεννηματά. Το πρώτο σχόλιο πηγών του ΚΙΝΑΛ ήταν να καλέσουν τον Αλέξη Τσίπρα «να πει ξεκάθαρα, και όχι με αστερίσκους, εάν στηρίζει Τίμερμανς», ενώ εκείνο που ενόχλησε ακόμη περισσότερο ήταν η κίνηση Σάντσεθ – μια κίνηση, που είχε ευθεία αναφορά στην εγχώρια κεντροαριστερά και τις εκλογές του Ιουλίου.

Ads

Στην πραγματικότητα, ο ισπανός πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε απλώς την συμμαχία που έχει ήδη παγιωθεί μεταξύ των ευρωπαίων σοσιαλιστών και του έλληνα πρωθυπουργού αλλά πήγε κι ένα βήμα παραπάνω: Κατέστησε σε όλους σαφές – κυρίως εντός ελληνικών συνόρων – ότι ο συνομιλητής, ο εταίρος και ο σύμμαχος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός εκφραστής της εγχώριας κεντροαριστεράς. Και έδειξε πως, στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας, εκείνος είναι που θα έχει και την στήριξη του PES στις επικείμενες εκλογές.

Προφανώς και πρόκειται για μια επιλογή πολιτικού ρεαλισμού, με δεδομένη και την σκληρή μάχη συσχετισμών που ήδη δίνεται στην Ευρώπη μεταξύ ευρωσοσιαλιστών , ΕΛΚ και Μακρόν για την θέση του προέδρου της Κομισιόν. Πρόκειται όμως και για μια επιλογή που, στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου επιβεβαιώνει κι εκείνο που είναι ήδη ορατό εδώ και τέσσερα χρόνια – πως το μετεξελιγμένο ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί συνομιλητή, ούτε ουσιαστική πολιτική οντότητα για τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Είναι μια πραγματικότητα που μάλλον δεν ευνοεί το αφήγημα Γεννηματά  περί… «σύγκρουσης για δύο» – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ –  στις εθνικές εκλογές για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα – εκ νέου πεσμένα – ποσοοστά του ΚΙΝΑΛ προφανώς και δεν διαμορφώνουν εικόνα τέτοιας σύγκρουσης, η αγωνιώδης προσπάθεια όμως που γινεται από χθες από την Χαριλάου Τρικούπη είναι να πείσει για το αντίθετο.

Προς τούτο, πηγές του κόμματος επικαλούντο σήμερα στοιχεία που δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έχουν αυξηθεί κατά 150.000 και πλέον, ενώ η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυε νέα σφοδρή επίθεση κατά Τσίπρα. Παραπλεύρως, πάντως, ουδείς απάντησε στον ευρωβουλευτή, και δεύτερο στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επεσήμανε πως το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι «για πανηγυρισμούς» και υπενθύμιζε τον στόχο για διψήφιο ποσοστό…