Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πορεία του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό. Το παρών στις κινητοποιήσεις έδωσαν και  αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας.

Ads

«Εργατιά – αγροτιά, μια φωνή, μια γροθιά», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Τα μέτρα ασφαλείας κατά τις κινητοποιήσεις ήταν δρακόντεια, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι με απόφαση της αστυνομίας κλειστός παραμένει και ο Εθνικός Κήπος, στην είσοδο του οποίου έχει αναρτηθεί η εξής ανακοίνωση: «Κατόπιν εντολής της αστυνομίας, όλες οι είσοδοι του Εθνικού Κήπου θα μείνουν κλειστές».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=4HJXBRasZUo]

Ads

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις την Κυριακή

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό θα κορυφωθούν σήμερα Κυριακή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου αλλά και ημέρα εορτασμού της επετείου της Πρωτομαγιάς

Οι διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν από το πρωί και συγκεκριμένα με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις 10:00, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η ΓΣΕΕ έχει αποφασίσει για την Κυριακή 8 Μαΐου -ημέρα κατά την οποία ανοίγουν τα καταστήματα- 24ωρη γενική απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στις 12:00 η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να πάρουν μέρος μαζικά σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ και πορεία προς τη Βουλή.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η ΑΔΕΔΥ, η οποία διοργανώνει συλλαλητήριο-συναυλία στην πλατεία Συντάγματος στις 18:00.

Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι γιατί με «διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις».

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο. Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Συνεχίζουν την απεργία τους ώς τα ξημερώματα της Κυριακής τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) στην Αθήνα. Για την Κυριακή έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος έως και την Κυριακή λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ.

Με 48ωρη απεργία συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ενώ όλες οι γραμμές καλύπτονται με 75 λεωφορεία στην πρωινή και άλλα 75 λεωφορεία στην απογευματινή βάρδια, τα οποία κινούνται με προσωπικό ασφαλείας. Κανονικά γίνεται η συγκοινωνία με τα ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία που μεταφέρουν ΑΜΕΑ και στη γραμμή από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία.