Σ’ ένα προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό της διαφάνειας, εστιάζουν την κριτική τους, μερίδα του κυριακάτικου τύπου, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ads

Αφορμή αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις και η παραδοχή εκ μέρους της μητέρας της πρώην υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη ότι ήταν αυτή που σήκωσε τις καταθέσεις της, ύψους 200.000 ευρώ, από τράπεζα του Ηρακλείου, λίγες ημέρες πριν την επιβολή των capital controls.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι κατά πόσον η μητέρα της κυρίας Βαλαβάνη είχε αυτό που αποκαλούμε «εσωτερική πληροφόρηση» για τον επικείμενο περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών ή και για ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων. Η ίδια η κυρία Νάντια Βαλαβάνη υποστήριξε πάντως πως ούτε κι αυτή ήταν σε γνώση των σχετικών πληροφοριών, καίτοι αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.

Γιατί περί «οικογενειακής ευθύνης» στην πολιτική είναι επικίνδυνο να μιλήσει κανείς και απολύτως αυθαίρετο. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυρία Βαλαβάνη με τη σιωπή της, τις διαψεύσεις ότι δεν έχει καμιά σχέση με το περιστατικό ανάληψης ενός τέτοιου ποσού λίγο πριν τα μέτρα περιορισμού στις τράπεζες όσο τα δημοσιεύματα πλήθαιναν και φυσικά την παραίτησή της από το υπουργείο, έδωσε τροφή για σενάρια και σχόλια. Θα είχαν όλα αυτά αποφευχθεί ή περιοριστεί αν από την πρώτη στιγμή δίνονταν δημοσίως εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε και για το εάν η ίδια εμπλέκεται και που.

Ads

Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πολλές αναφορές κυρίως από τη ΝΔ για υπουργό της κυβέρνησης που σήκωσε χρήματα από τράπεζα του Ηρακλείου Κρήτης λίγο πριν την επιβολή capital controls. Τα ονόματα που γράφτηκαν στον Τύπο ήταν πολλά, μεταξύ αυτών και της Νάντιας Βαλαβάνη. «Δεν είμαι εγώ. Δεν έκανα καμία ανάληψη, ουδέποτε είχα λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα της Κρήτης», είχε δηλώσει η κ. Βαλαβάνη. Στη συνέχεια ήρθε και η παραίτησή της για να αναζωπυρώσει το θέμα. Η πρώην υπουργός έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις για τα περιουσιακά της στοιχεία, οι οποίες ωστόσο διαψεύστηκαν. Η ίδια επισήμανε εξάλλου πως ουδέποτε έχει διαχειριστεί δημόσιο χρήμα και πως δούλευε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Από τη ΝΔ, και με προεξέχοντα τον βουλευτή της Ελ. Αυγενάκη, οι επιθέσεις προς την κ. Βαλαβάνη συνεχίστηκαν. Η πρώην υπουργός έδωσε ορισμένα στοιχεία επισημαίνοντας πως η μητέρα της έχει χρήματα από πώληση ξενοδοχείου και οι δυο τους δεν έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις και δεν γνωρίζει τι κάνει η μητέρα της με τα χρήματά της. Μάλιστα όπως ανέφερε ούτε η ίδια γνώριζε για τα capital controls και για την αναγκαστική τραπεζική αργία.

Μετά τις συνεχόμενες επιθέσεις που δεχόταν η κ. Βαλαβάνη με νέα ανακοίνωσή της ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης με αφορμή τις ερωτήσεις που έκανε ο Ελ. Αυγενάκης.«Είναι τυχαίο άραγε ότι η λάσπη, που όσοι τη χειρίζονται – πολιτικοί και δημοσιογράφοι – γνωρίζουν ότι “κολλά” ανεξάρτητα και πέραν πάσης πραγματικής και υπαρκτής απόδειξης, εκτοξεύεται αυτές τις πιο κρίσιμες για την πολιτική ιστορία του τόπου μέρες;», ανέφερε. Σημειώνεται πως μετά τα τελευταία δημοσιεύματα και την παραδοχή της μητέρας της για την ανάληψη των 200.000 ευρώ με ενδιάφερον αναμένονται οι εξηγήσεις της κ. Βαλαβάνη.