«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνοντας ότι όταν οι δύο πλευρές συζητούν για το μέλλον είναι δύσκολο να βρεθούν διαφορές. Ωστόσο, προσέθεσε, για να φθάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεπεραστεί και να επιλυθεί η διαφορά γύρω από το όνομα. Χαρακτήρισε τις ισορροπίες γύρω από αυτό το ζήτημα ως πολύ ευαίσθητες όσον αφορά στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών με τις υπάρχουσες προκαταλήψεις.

Ads

Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι και από τις δύο πλευρές «υπάρχει πραγματική βούληση να ξεπεραστεί αυτό, με τέτοιον τρόπο που δεν θα απαξιώνεται κανείς, ενώ θα ανοίξει τις πόρτες για το μέλλον». Και πρόσθεσε: «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή, και θα έχουμε πολύ περισσότερα», «διότι οι συνομιλίες θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί, έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός».

«Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία… Σκέφτομαι το πρώτο ήμισυ τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη Ελλάδας, και μετά το δεύτερο ήμισυ, τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη εδώ (…) νομίζω υπάρχουν προκαταλήψεις ακόμα», σημείωσε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ. 

Ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη. 

Ads

Όσον αφορά την αμετάφραστη σύνθετη ονομασία «Gorna Makedonija» ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι «υπάρχουν δυσκολίες και στα δύο (τμήματα), είναι δύσκολο να το προφέρεις, ίσως χαθεί και σαν όνομα».

«Αν γίνει μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπιστούν προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μέτρα εμπιστοσύνης, νομίζω ότι και ο Νίκος έχει πραγματική επιθυμία για λύση, που δεν θα υποτιμήσει καμία πλευρά, και θα ανοίξει τις θύρες του μέλλοντος» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι επιχειρείται από κοινού «να κάνουμε κάτι που θα είναι επαρκώς καλό και για τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, «βιώσιμη λύση είναι αυτή η οποία, με τη βοήθεια και των δύο πλευρών, θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές και εκ μέρους της κοινής γνώμης και από τους πολίτες. Είναι υποχρέωσή μας να φθάσουμε σε σημείο που θα είμαστε έτοιμοι να το ανοίξουμε αυτό και να το προτείνουμε και να το υπερασπιστούμε».

Την επομένη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, θα έχουμε πολύ περισσότερες συνομιλίες θα συναντηθούμε περισσότερες φορές έως ότου βρούμε κάποιο τρόπο για να μετατοπίσουμε τα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά όσους αντιστέκονται σε ενδεχόμενη συμφωνία, έκανε λόγο για «ανταγωνισμό μέλλοντος – παρελθόντος».

Κοτζιάς: Τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα κάθε πλευράς

«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του.

«Εμείς θέλουμε» είπε, «έναν έντιμο συμβιβασμό», «όχι ένα σάπιο» από τον οποίο (έντιμο συμβιβασμό) «μακροχρόνια έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές» χωρίς «να υπάρξει κάποιος χαμένος». Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «σε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου».

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά αποσαφήνισε ότι απαιτείται «μία δίκαιη, ορθή λύση που να μη λύνει μόνο τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά να δημιουργεί ένα θετικό μέλλον αντί να δημιουργεί επένδυση σε νέες τριβές στο μέλλον. Μία λύση που να είναι σταθερή και να ανοίγει τους δρόμους και όχι μία λύση που να αναπαράγει κάποια άλλα προβλήματα στο μέλλον».

Απαντώντας σχετικά με τις εγγυήσεις ως προς τις συνταγματικές αλλαγές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η δική μας πλευρά δεν ζητά παραπάνω εγγυήσεις απλως παίρνει υπόψη την εμπειρία στην ΕΕ με τις αποφάσεις σειρά συνταγματικών δικαστηρίων που θεωρούν ότι τα Συντάγματά τους παραμένουν υπεράνω του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Ειδικότερα για την αλλαγή του Συντάγματος ο κ. Κοτζιάς είπε ότι υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα περί συνταγματικών αλλαγών τονίζοντας ότι αυτές «δεν είναι κάτι άτιμο. Οι νόμοι, τα Συντάγματα, οι νοοτροπίες μέσα στο χρόνο αλλάζουν». Ενώ, «όπως έχω καταγράψει η ίδια η χώρα έχει κάνει δύο σημαντικές και πέντε δευτερεύουσες αλλαγές» ανέφερε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναχθεί «σε ηθικό ζήτημα αν θα κάνεις μία αλλαγή ή όχι».