Νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφηκε σήμερα στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 6.700 νέες μολύνσεις.

Ads

Τα μέτρα θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου και αυστηροποιούν το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους, καθώς όπως είπε «αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και πρέπει να υπάρχουν μέτρα για να τους προστατεύσουν».

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Οι χώροι που δεν θα χρειάζεται οι ανεμβολίαστοι πολίτες να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ είναι οι εξής:

  • Τα καταστήματα τροφίμων
  • Τα φαρμακεία
  • Οι εκκλησίες

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «δεν θα χρειάζεται να υπάρξει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή για τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού του δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε. 

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα και με την εισήγηση των Ειδικών του υπουργείου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε δύο rapid – test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως της φύσης εργασίας τους.
  • Για την ίδια ομάδα πολιτών η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης, θα γίνεται με επίδειξη αρνητικού rapid test. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.
  • Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, αυξάνονται οι ποινές και διπλασιάζονται τα πρόστιμα στα μαγαζιά που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα. 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας
  • Ποινή – ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών – στις ομάδες που οι οπαδοί τους δεν φορούν μάσκες

Παράλληλα, απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ενημέρωσε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται γενικότερα οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι «το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς θα παραμείνει, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», προσθέτοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί δεν θα μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στο σύστημα».