Μια ημέρα μετά το πρώτο κουδούνι, δάσκαλοι και οι καθηγητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Ειδικότερα η ΔΟΕ έχει προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ η ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσει τρίωρες στάσεις εργασίας και στις δύο βάρδιες, από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 14.00 έως τις 17.00.

Ads

 
Η ΟΛΜΕ εξήγγειλε στάσεις εργασίας ώστε οι καθηγητές να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιεί η ΔΟΕ στις 12:00 στα Προπύλαια.
 
ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν επισημάνει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, αλλά και τα κενά σε προσωπικό. Ειδικότερα, η ΔΟΕ υπολογίζει σε 5.000 τα εκπαιδευτικά κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και δασκάλους ειδικής αγωγής, ενώ οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ εκτιμούν σε 3.500 τα κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια.
 
Σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως οι σχολικές επιτροπές ολόκληρων περιφερειών έχουν δυσβάσταχτα χρέη, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, όπου οι οφειλές ανέρχονται σε 439.000 ευρώ. Στο Μαρούσι τα χρέη ανέρχονται σε 230.000 ευρώ, ενώ στην Πάτρα 200.000 ευρώ και την Καστοριά 199.000 ευρώ.
 
Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικοί μεταξύ άλλων έχουν ζητήσει την εξαίρεση των σχολείων από την εξίσωση του φόρου πετρελαίου, ενώ παράλληλα τονίζουν πως υπάρχουν κονδύλια 130 εκατομμυρίων ευρώ που δεν έχουν διατεθεί και προορίζονται την βελτίωσης της σχολικής στέγης, ενώ υπάρχουν και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
 
Εν τω μεταξύ, τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να προτείνει η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) στους Συλλόγους των Διδασκόντων.
 
«Οι Πανεπιστημιακοί βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση να καταφύγουμε αμέσως σε απεργιακές κινητοποιήσεις, δηλαδή κατά τη διάρκεια τής εξεταστικής περιόδου, ένα μέτρο που στην πολύχρονη ιστορία τού κλάδου έχει χρησιμοποιηθεί με πολλή μεγάλη φειδώ. Καλούμε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να κατανοήσουν τα αιτήματά μας και να επιδείξουν αλληλεγγύη. Ζητάμε, επίσης, από τον συνάδελφο, υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, να δηλώσει δημόσια και να στηρίξει αποτελεσματικά τους πανεπιστημιακούς και τα δίκαια αιτήματά μας για αξιοπρεπείς αποδοχές και δίκαιη συμμετοχή στην κατανομή των βαρών για τη διέξοδο από την κρίση», αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της.
 
Οι Πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν «σε όλους τους τόνους τις νέες εξαγγελθείσες μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών. Η μεσοσταθμική μείωση τού 17,5% έρχεται σε συνέχεια ήδη μεγάλων μειώσεων τής τάξης του 25% στους μισθούς μας από το 2009. Αν εφαρμοσθούν οι εξαγγελθείσες περικοπές, η συνολική μείωση των αποδοχών μας θα φτάσει το 40-45%. Πιο συγκεκριμένα, πανεπιστημιακός που εισέρχεται για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο, σε ηλικία σχεδόν 40 ετών, μετά από πολυετείς σπουδές και την καθιερωμένη πλέον θητεία σε απλήρωτη διδασκαλία, θα αμείβεται με 950 ευρώ καθαρά, ενώ οι καθαρές αποδοχές ενός πρωτοβάθμιου καθηγητή στο πέρας της σταδιοδρομίας του, θα είναι περίπου 1.900 ευρώ».
 
«Είναι προφανές ότι πρόκειται για πλήρη απαξίωση των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αφού οι όποιες προσπάθειες να επαναπατριστούν οι συνάδελφοί μας από το εξωτερικό, όχι μόνο δεν έχουν πλέον νόημα, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι νεοεκλεγέντες Έλληνες επιστήμονες, που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχουν αποποιηθεί το διορισμό τους. Εν ενεργεία καθηγητές όλων των βαθμίδων φεύγουν για το εξωτερικό και νέοι επιστήμονες δεν μπαίνουν στον κόπο να αναζητήσουν θέση στα ελληνικά ΑΕΙ, αλλά είτε φεύγουν κατευθείαν, είτε απλώς δεν επιστρέφουν, ενώ 850 νέοι επιστήμονες, που εδώ και τρία χρόνια έχουν εκλεγεί αλλά δεν έχουν διοριστεί, βρίσκονται σε απόγνωση κι αναζητούν διέξοδο σε Ιδρύματα τού εξωτερικού, με κίνδυνο να μην επιστρέψουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο», καταλήγει η ΠΟΣΔΕΠ.
 
Σημειώνεται ότι οι πανεπιστημιακοί πραγματοποιήσαν το βράδυ συγκέντρωση μπροστά από το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες περικοπές των αποδοχών τους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς της Βουλή, κρατώντας αναμμένα κεριά.
 
Ο απεργιακός χάρτης σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ:
 

  • ΕΜΠ: απόφαση ΓΣ για απεργία από Τρίτη 11 έως Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
  • (ΑΣΚΤ) Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών: απεργία από Τρίτη 11 έως και Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
  • ΟΠΑ- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Ιατρική: απεργία από Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου
  • ΕΚΠΑ-ΝΟΠΕ Σχολή Νομικών Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών: απεργία Δευτέρα 10, Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου
  • ΑΠΘ-ΕΣΔΕΠ : 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
  • ΕΚΠΑ- Σχολή Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών: 48ωρη απεργία Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
  • ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη)- Ιατρική: απεργία από Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
  • ΕΚΠΑ-Ιατρική: 4ήμερη απεργία Δευτέρα-Πέμπτη (10 έως και 13 Σεπτεμβρίου)
  • ΕΚΠΑ- ΤΕΦAΑ, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΔΣ: 24ωρη απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
  • ΕΚΠΑ Φιλοσοφική Σχολή: 48ωρη απεργία Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
  • Πάντειο Πανεπιστήμιο: συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΟΣΔΕΠ την Τρίτη 11/9 στην Αθήνα
  • Πολυτεχνείο Κρήτης: συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΟΣΔΕΠ την Τρίτη 11/9 στην Αθήνα
  • Παν. Πελοποννήσου: 48ωρη απεργία Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Κρήτης: 6ήμερη αποχή από τις εξετάσεις από τη Δευτέρα 10 έως και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
  • Παν. Πατρών: 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
  • Παν. Αιγαίου: 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου
  • Παν. Ιωαννίνων: 24ωρη προειδοποιητική απεργία Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.