Πριν από περίπου έναν μήνα, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο σύνταγμα και ζήτησε απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να μην χαθεί η ευκαιρία για την συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή».

Ads

Προχθές, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε εκλογές «εδώ και τώρα», πριν καν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές για το τέλος του Μνημονίου, διότι «ο ελληνικός λαός, αυτός και μόνον, πρέπει να αποφασίσει τους όρους και τις εγγυήσεις για τη βιώσιμη έξοδο».

Και χθες το βράδυ, στην συνέντευξή της στον ANT1, έθεσε εκ νέου το αίτημα των άμεσων εκλογών, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου από το Μνημόνιο: «Τις επόμενες εβδομάδες», είπε, «θα παρθούν οι αποφάσεις για το τι θα συμβεί στον τόπο την επόμενη πενταετία… Η κυβέρνηση δεν έχει αυτό το δικαίωμα, καθώς ήδη έχει αναλάβει δυσβάσταχτες υποχρεώσεις για τη χώρα, με στόχους για πλεονάσματα και φόρους που ήδη έχουν γονατίσει την κοινωνία».

Το τι οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά σ’ αυτήν τη στροφή  μέσα σε έναν μήνα είναι ένα πολιτικό ερώτημα που συζητείται – για διαφορετικούς λόγους – σε όλα τα κομματικά επιτελεία. Μηδέ του Κινήματος Αλλαγής εξαιρουμένου, όπου οι πληροφορίες φέρουν τουλάχιστον τρεις «συνιστώσες» να αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά, εάν όχι αρνητικά, το αίτημα της προέδρου για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου φέρονται να διατηρούν έντονες αμφιβολίες για το εάν, και τι μπορεί να αποφέρει πολιτικά η συγκεκριμένη κίνηση στην παρούσα φάση στο Κίνημα Αλλαγής.

Ads

Το «Κίνημα Εκλογών»

Η απάντηση που, εμμέσως, δίνεται από στελέχη που απηχούν τις απόψεις της προέδρου είναι πως η Φώφη Γεννηματά με την πρωτοβουλία της αυτή επέδειξε ηγετικό στάτους, απέδειξε ότι μπορεί να ανοίγει ζητήματα και να καθορίζει την πολιτική ατζέντα σε συνθήκες σκληρού διπολισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, και διαμήνυσε προς όλους τους «μνηστήρες» πως δεν ταυτίζεται ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Eπιπροσθέτως, υποστηρίζουν ότι με την πλήρη διαφοροποίησή της από την κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διαμορφώνει έδαφος διεύρυνσης της εκλογικής βάσης του νέου φορέα προς τα αριστερά.

Η ανάγνωση όμως είναι διαφορετική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην ΝΔ. Από στελέχη της Κουμουνδούρου τίθεται το – μάλλον προφανές – ερώτημα, πόσο «ίσες» είναι τελικά οι «ίσες αποστάσεις» της Φώφης Γεννηματά, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει εκλογές τον Σεπτέμβριο κι εκείνη σπεύδει απλώς να τις… φέρει τρεις μήνες νωρίτερα. Και την ίδια ώρα, στην ΝΔ η ταύτιση θεωρείται δεδομένη, με πλέον ενδεικτικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Φιλελεύθερου» που απεικονίζει την Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπό τον τίτλο «Κίνημα Εκλογών».

Οι δημοσκοπήσεις και η απλή αναλογική

Πέραν τούτων όμως, στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς εντοπίζουν μια εμφανή πολιτική αγωνία στις κινήσεις της Φώφης Γεννηματά. Και συνδέουν την αγωνία αυτή τόσο με τις δημοσκοπήσεις όπου τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής παραμένουν μακράν κάτω του διψήφιου στόχου, όσο και με τον «φόβο» της απλής αναλογικής. Θεωρούν, εν ολίγοις, ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φοβάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να την εγκλωβίσει με μια επαναφορά του σχεδίου νόμου για ισχύ της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές –ενός σχεδίου, που εάν είναι προσαρμοσμένο στις παλαιότερες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα μπορεί να απορρίψει η Φώφη Γεννηματά.

Στο ίδιο πλαίσιο, διακρίνεται και μια «συγγενής» ανησυχία, εκείνη που αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας ή στήριξης υποψηφίων της κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για μια προοπτική που, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον συγκεκριμένα πρόσωπα, έχει «κλειδώσει» στο κυβερνών κόμμα με στόχο την πολιτική όσμωση αριστεράς και κεντροαριστεράς από την βάση. Πρόκειται, όμως, και για μια προοπτική που ενοχλεί σφόδρα αρκετά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τα οποία την βλέπουν  ως «εκβιασμό» συνεργασιών και σε κεντρικό επίπεδο.

Η «πρόσκληση» του Ραγκούση

Με αυτά τα δεδομένα και στο συγκεκριμένο κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν πλέον οι τοποθετήσεις αλλά και οι παρουσίες που θα καταγραφούν στην εκδήλωση που οργανώνει την Κυριακή ο Γιάννης Ραγκούσης με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

Εντός του Κινήματος Αλλαγής ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ο πλέον ένθερμος υπέρμαχος της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι καθηγητές Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μαραντζίδης, Γεράσιμος Μοσχονάς και Γιώργος Σωτηρέλης. Και οι τέσσερις τάσσονται σταθερά υπέρ του διαλόγου μεταξύ αριστεράς και κεντροαριστεράς…