1. Η αντιπαράθεση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Το υπουργείο Οικονομικών το κοστολόγησε στα 22,7 δις ενώ η αντιπολίτευση αναφέρει πως η κυβέρνηση «βρίσκεται σε πανικό». Διαβάστε τις συνεντεύξεις στο Tvxs.gr των καθηγητών οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και Χαράλαμπου Γκότση που αναλύουν τα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ.

Ads

2. Επιστροφή στην τρομολαγνεία από τον Σαμαρά. «Αν βγει ο Τσίπρας δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες», δήλωσε μιλώντας σε βουλευτές της ΝΔ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ωστόσο ο σφυγμός της κυβέρνησης χάνεται και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «ηρωικής εξόδου» μετά από σύγκρουση με την τρόικα.

3. Παιχνίδια εντυπώσεων με τον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξέρει βέβαια ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του bonus των 5ο εδρών στο πρώτο κόμμα. Ομως ο Ε. Βενιζέλος ανοίγει το ζήτημα για να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και συγχρόνως για να κάνει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνεχίσουν να ελπίζουν: αν μετά τις πρώτες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα διεξαχθούν και δεύτερες με τον νέο εκλογικό νόμο. Και ποιος ξέρει, μπροστά την ανάγκη να σχηματιστεί τότε κυβέρνηση, μπορεί το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος να παίξουν κάποιο ρόλο, αν δεν έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

4. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και μετά από τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ το υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε επιστολή στη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τη «μαφία της φοροδιαφυγής» και τις απειλές εναντίον της από πλούσιους φοροφυγάδες.

Ads

5. Ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, στον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, ο οποίος έλεγε μπροστά στην κάμερα του «Channel 4» πως θα κάνει τους μετανάστες «σαπούνια αλλά όχι για να πλενόμαστε επειδή είναι τοξικοί». Την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την παράταση ακόμη έξι μηνών της κράτησης του χρυσαυγίτη δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης επικαλούμενος «οικονομικούς λόγους» και δηλώνοντας «μετανιωμένος για το έγκλημα». Διαβάστε επίσης την παρουσίαση του Tvxs.gr για το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη». Το βιβλίο δημοσιεύεται ολόκληρο στο Tvxs.gr.

6. Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η γαλλική κυβέρνηση, όμως δεν φαίνεται πως αυτό μπορεί να δώσει ανάσα στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η δημοφιλία του οποίου καταρρέει φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό για Πρόεδρο της χώρας.

7. Για μισαλλόδοξη αντικομμουνιστική προπαγάνδα καταγγέλλεται ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ κατά τον αγιασμό του Ζάννειου Γυμνασίου και Λυκείου. «Τέτοια συμπεριφορά έχουν μόνο οι κομμουνιστές», είπε προς τους μαθητές.

8. Διαβάστε για το διεθνές κίνημα συμπαράστασης προς τις καθαρίστριες και την πρωτοβουλία του Tvxs.gr να προβάλλει από σήμερα και για κάθε μέρα μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται η κρίσιμη απόφαση από τον Άρειο Πάγο, τη διεθνή εβδομάδα κινητοποιήσεων αλληλεγγύης και υποστήριξης, που έχει ήδη πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις.

9. Δείτε την ιστορία του μικρού Μάντι, από τη Φόγια της Λιβερίας, που αντιστάθηκε στην επιδημία του Έμπολα χορεύοντας. Ανταπόκριση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που ξεκίνησαν την παρέμβαση για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο 2014 και αυτή την στιγμή έχουν προγράμματα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό.

10. Τέλος διαβάστε για την Ελβετία τον παράδεισο του «τουρισμού ευθανασίας». Ο αριθμός των σοβαρά ασθενών που μεταβαίνουν στις ιατρικές δομές της χώρας για εθελοντική ευθανασία έχει διπλασιαστεί μεταξύ του 2009 και του 2012. Σύμφωνα με μελέτη αυτό το κύμα «τουριστών της ευθανασίας» έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για νέα νομοθεσία περί ευθανασίας στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ασθενείς.