Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

Ads

1. Σε συμφωνία για την καταβολή στην Ελλάδα μιας δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, καθώς και σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σε έναν «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση του χρέους, κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ διαφορετικής… μετάφρασης, ερμηνείας και διατυπώσεων αναζητείται στον άξονα Αθήνας – Βρυξελλών, το εάν τα επιπλέον προαπαιτούμενα για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα «συμπληρωματικό» – ή «συμπληρωμένο», κατά διορθωτική δήλωση – Μνημόνιο. Mε πρώτο σταθμό την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα κι αμέσως επόμενο την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η κυβέρνηση βλέπει την συμφωνία του Eurogroup ως αφετηρία της μετα-μνημονιακής εποχής και στοχεύει σε έξοδο στις αγορές  έως το τέλος του 2017.

2. Προς διάσωση το Mega. Με τη σύμφωνη γνώμη της πλευράς Βαρδινογιάννη θα αποσταλεί επιστολή των μετόχων του καναλιού προς τις τράπεζες. Oι μέτοχοι αποφάσισαν να καταβάλλουν και ποσό 3 εκατ. ευρώ ως εγγύηση έναντι της αύξησης κεφαλαίου, προκειμένου να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί που είχαν μπλοκάρει οι τράπεζες.

3. Νέο προσφυγικό ναυάγιο σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 590 άνθρωποι. Οι νεκροί αναμένεται να είναι εκατοντάδες.

Ads

4.Έπειτα από τον σεισμό και τους πολλούς μετασεισμούς που προκάλεσε η αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου αποφάσισε σήμερα την αποκαθήλωση του, ανακαλώντας τον τίτλο του.

5. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν μια προαναγγελία θανάτου για το ανθρώπινο είδος», λέει ο Αμερικανός φιλόσοφος και ακτιβιστής στον Guardian. Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ της Katharine Round «The Divide» στο οποίο συμμετέχει, ο σπουδαίος διανοούμενος εξηγεί γιατί το Brexit είναι ασήμαντο, γιατί η άρνηση της κλιματικής αλλαγής από τον Τραμπ είναι καταστροφική και γιατί η επανάσταση είναι πιο εύκολη απ’ όσο πιστεύουμε.

6. Φωτιά παίρνει ο ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ακόμη και των νησιών του Αιγαίου στα οποία δεν καταργείται ακόμη το ειδικό καθεστώς, πρέπει να προσαρμόσουν τους νέους, αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ.

7. Μείωση των εξετάσεων στα δημοτικά και τα γυμνάσια και αντικατάστασή τους από περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Στο μεταξύ στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δείτε τις λύσεις.

8. Στη Γαλλία ο αγώνας τον εργαζομένων εναντίον του νομοσχεδίου κλιμακώνεται σε όλους τους τομείς. Απεργία κηρύχθηκε σε πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

9. Περίπου 2.500 φάκελοι πολιτικών φρονημάτων, που κρατούνταν καλά κρυμμένοι και απόρρητοι στα αρχεία υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έρχονται πια στο φως.

10. Τι θα μπορούσαν να διδαχτούν οι λαοί της Ευρώπης από τους Ζαπατίστας; Η συγγραφέας Φρανσουάζ Εσκαρπί και ο Περικλής Κοροβέσης μιλούν στη Φωτεινή Λαμπρίδη.

* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού