1. Τις 11 νομοθετικές προτεραιότητες για το 2016 ανακοίνωσε ο Τσίπρας. «Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015.

Ads

2. Το νέο αρχείο Φαλτσιανί ξεκλειδώνει τη λίστα Λαγκάρντ. Πάνω από 500.000 κινήσεις λογαριασμών αποκαλύπτουν καταθέτες, διαδρομές και τροφοδότες. Το κρυπτογραφημένο αρχείο -το οποίο παρέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο- θα ανοιχθεί με ειδικό λογισμικό.

3. Μεϊμαράκης vs Μητσοτάκης: Τα όπλα των γαλάζιων μονομάχων. Τα διλήμματα, η «καραμανλική παρακαταθήκη», ο «αντι-Τσίπρας». 

4. Συγγνώμη για τις δηλώσεις του προέδρου της ζήτησε η Τσεχία. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Νίκο Κοτζιά και τον κάλεσε στην Πράγα. Η ένταση οδηγείται σε αποκλιμάκωση. 

Ads

5. Επτά νεκρά παιδιά σε νέο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Νέο ναυάγιο με 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

6. Αλλαγές στον στρατό: 5μηνη θητεία για όλους στην παραμεθόριο. Πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες στην παραμεθόριο προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

7. Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Τί προβλέπουν οι εγκύκλιοι που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

8. «Νο» των Σοσιαλιστών σε κυβέρνηση με τον Ραχόι. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως δεν πρόκειται να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, που αναδείχθηκε πρώτο στις ισπανικές εκλογές χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας. Εντωμεταξύ, νωρίτερα σήμερα, οι Ciudadanos ζήτησαν τρικομματική κυβέρνηση με Ραχόι – Σοσιαλιστές. 

9. Όταν ο Σύρος πρόσφυγας Mohammad Nofal Yassin αντίκρυσε το μαχαίρι, φοβήθηκε ότι είχε κάνει τεράστιο λάθος. Μετά είδε την υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα και διαπίστωσε ότι οι διακινητές τού είχαν πει ψέματα. Τότε η αγωνία του μεγάλωσε… «Δεν θέλω να πεθάνω σε αυτή τη βάρκα», μια μαρτυρία που σοκάρει. 

10. Αποκλειστικό κλιπ από τη νέα ταινία του Ινιαρίτου με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία της στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Odeon, ο Γιώργος Ρούσσσος παρουσιάζει στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr ένα αποκλειστικό κλιπ. Στο βίντεο – με ελληνικούς υπότιτλους – από τη νέα ταινία «Η Επιστροφή» (The Revenant – 2015), μιλούν ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, ο πρωταγωνιστής Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο σπουδαίος Εμανουέλ Λουμπέσκι, ίσως ο σημαντικότερος διευθυντής φωτογραφίας της γενιάς του.