1. Η Ρωσία δεν σκοπεύει να εξαπολύσει πόλεμο κατά της Τουρκίας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Χαρακτήρισε πάντως την κατάρριψη ως μια «προσχεδιασμένη πρόκληση». Στη δημοσιότητα δόθηκαν η φωτογραφία και τα στοιχεία του Ρώσου πιλότου ο οποίος διασώθηκε μετά τη χθεσινή κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τουρκικό F-16. Επίθεση σε τουρκικό κομβόι που μετέφερε υλικά στην Συριακή πόλη Αζάζ πραγματοποίησαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον επτά νεκρούς και δέκα τραυματίες. 

Ads

2. Σε περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία συμφώνησαν Τσίπρας – Νετανιάχου. Η διήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, η συζήτηση των δύο ανδρών για το φυσικό άεριο, τον πόλεμο στη Συρία, το Παλαιστινακό, αλλά και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. 

3. Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου: Ένα Ταμείο και εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης. Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Εργασίας που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο. 

4. Οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας μετά από συνάντηση που είχαν με κλιμάκιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση λίστα με Έλληνες καταθέτες στο εξωτερικό. Η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν στα έτη 2006 και 2008. «Πιάνουμε το νήμα από την αρχή. Έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και προσέθεσε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ».

Ads

5. «Τσάκωσαν» υπαλλήλους της Βουλής με πλαστά πτυχία και απολυτήρια. Με πλαστά πτυχία βρέθηκαν 15 μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής και η υπόθεσή τους εστάλη στον εισαγγελέα προκειμένου να ερευνηθεί αν τα αυτά βοήθησαν στην πρόσληψή τους.

6. Αστυνομικός εκτελεί μαύρο έφηβο με 16 σφαίρες και ξεσηκώνει το Σικάγο. Με τη δίκη να βρίσκεται σε εξέλιξη, η τοπική κοινωνία άσκησε πιέσεις για να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο που κατατέθηκε στην έδρα ως πειστήριο για τη δολοφονία. Το δικαστήριο ενέκρινε τελικά το αίτημα και το δίκτυο PBS το έδωσε στη δημοσιότητα. 

7. «Χρυσωρυχείο» για την πολεμική βιομηχανία η απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Αύξηση των στρατιωτικών και αμυντικών δαπανών κατά 50 δισ. δολάρια αναμένεται έως το 2019 από τις χώρες της ΕΕ, λόγω της τρομοκρατικής απειλής από το Ισλαμικό Κράτος. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβέρνησης επανεξετάζουν τους προϋπολογισμούς τους με στόχο την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

8. Γιατί το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει τους Anonymous στον κυβερνοπόλεμο. Η είδηση της «κήρυξης πολέμου» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από τους Anonymous έκανε τον γύρο του κόσμου με ενθουσιασμό. Όπως επισημαίνει ωστόσο δημοσίευμα του Ars Technica, δεν είναι λίγες οι αστοχίες που οι Anonymous έχουν κάνει στον πόλεμο που είχε προαναγγελθεί μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo. Όπως αναφέρει, η ομάδα #OpParis που εντοπίζει και καταδεικνύει λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τζιχαντιστική δραστηριότητα, έχει πέσει σε πολλές «γκάφες».

9. Νέο βίντεο: Οι τζιχαντιστές απειλούν 60 χώρες – Και την Ελλάδα. Ένα νέο απειλητικό βίντεο των τζιχαντιστών ενάντια στις χώρες που συμμαχούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα εμφανίζεται ανάμεσα στις χώρες που απειλούνται. 

10. 25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η Βία κατά των Γυναικών είναι ένα πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κ.λπ. τα στοιχεία σοκάρουν.