1. «Η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική κοινωνία, θα αναδιανέμει βάρη. Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και είμαστε στην τελική ευθεία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την σημερινή σύσκεψη της διπραγματευτικής ομάδας, έχοντας πάρει πάνω του πια όλο το βάρος για την άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές. Οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement] ξεκίνησαν σήμερα στο Bussels Group, ανακοίνωσε το Μαξίμου, μία συνεδρίαση η οποία καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω αργοπορίας… των Ελλήνων, αλλά χωρίς οι ίδιοι να φταίνε για την αργοπορία αυτή. Αντιφατικά μηνύματα έστειλε η Ευρώπη μετά το μήνυμα Μαξίμου ότι αρχίζει η συγγραφή της συμφωνίας, με ανοιχτο να είναι το ενδεχόμενο Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Ads

2. Σχέδιο ασφαλείας για την Eλλάδα που μπλοκάρει την απειλή χρεοκοπίας φαίνεται να καταθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι της G7, ζητώντας παράλληλα καθαρή και άμεση λύση από την Ευρώπη. Το ΔΝΤ πρέπει να δείξει ευελιξία προς την Ελλάδα, διμαήνυσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, μιλώντας στο London School of Economics, ενώ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίθπρα υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα και επανέλαβε ότι η αποτυχία συμφωνίας θα δημιουργήσει «άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα κι ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

3. Με τίτλο «Good girl, bad guy» η Handelsblatt αναφέρεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις που φαίνεται να ακολουθούν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα της Ελλάδας. Στο μεταξύ, στο σενάριο της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας – μέλους.

4. Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΣτΕ για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Επίσης, για την αμνηστία των καταθέσεων στο εξωτερικό, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία με την Ελβετία για φόρο 15% επί των αδήλωτων καταθέσεων δεσμεύει και τις αντίστοιχες πράξεις και με τις υπόλοιπες χώρες.

Ads

5. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, το αίτημα της «αλλαγής» γίνεται ξανά επίκαιρο και… γαλάζιο: Το θέτουν, από κοινού, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Αντώναρος κόντρα στον Αντώνη Σαμαρά.

6. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ζυρίχη, στα γραφεία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), για τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος. Και ένας Έλληνας ανάμεσα στους συλληφθέντες του σκανδάλου. Στο μεταξύ, παραιτήθηκε ο αρχιδιαιτητής Ζωγράφος μετά την αποκάλυψη ηχογραφημένων συνομιλιών του, που τον παρουσιάζουν να κανονίζει τους ορισμούς με βάση τις απαιτήσεις διαφόρων προσώπων.

7. Τη μετεγκατάσταση 16.000 αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε διάστημα δύο ετών, πρότεινε σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας τις δράσεις για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. Σημειώνεται ότι μόνο τον περασμένο Απρίλιο εντοπίστηκαν από το λιμενικό 11.873 άνθρωποι που πέρασαν τα θαλλάσια σύνορα της Ελλάδας, ενώ περισσότεροι από 32.000 πρόσφυγες είχαν εντοπιστεί από την αρχή του χρόνου έως τα τέλη Απριλίου στα ανοιχτά της Ιταλίας.

8. Τις ψυχολογικές επιδράσεις των όσων ο ελληνικός λαός ζει και βλέπει γύρω του τα τελευταία 5 χρόνια αναλύει μία μεγάλη έρευνα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα μπορεί η απαισιοδοξία μας να έχει αυξηθεί, αλλά παράλληλα έχει αυξηθεί και η πρόθεση μας να κινητοποιηθούμε για να την ανατρέψουμε.

9. Στα μαθήματα Θεωρητικής Κατεύθυνσης των Λατινικών, της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης, της Ηλεκτρολογίας Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ι και της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ εξετάστηκαν σήμερα, Τετάρτη, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Απαιτητικά ήταν τα θέματα στα Λατινικά σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος. Οι προτεινόμενες απαντήσεις των θεμάτων σε Λατινικά και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον στο tvxs.gr.

10. Μπορεί να γεννήθηκε χωρίς άκρα αλλά δεν στάθηκε εμπόδιο για τον Nick Vujicic στο να ζήσει μία ζωή στα… άκρα. Ένα μάθημα ζωής από κάποιον που κατάλαβε ότι δεν είναι μόνος σε αυτόν τον κοσμο.

Κι ακόμα ένα ρεπορτάζ του ARTE για την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου στη βραδιά αλληλεγγύης στην Ελλάδα, που διοργανώθηκε στη γαλλική Μυλούζ:

Σκίτσο: Soloup