1. Τσίπρας – Γιούνκερ ζητούν «ρεαλισμό και συνευθύνη». Σε πολύ καλό – έως και εμφανώς θερμό, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες – κλίμα, έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Ρίγα.  «Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης», ανέφεραν πηγές του Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γνωστό «non paper» Γιούνκερ παραμένει στο τραπέζι ως βάση για άμεση λύση, το μεγάλο «αγκάθι» όμως, όπως κατέδειξε και η χθεσινοβραδυνή συνάντηση Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, παραμένει το ΔΝΤ και οι σκληρές αξιώσεις του σε εργασιακά και ασφαλιστικό. «Πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. H Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη», έγραψε μετά τις συναντήσεις ο Αλέξης Τσίπρας

Ads

2. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ. Τη στήριξή του προς όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση Αθήνας-θεσμών αλλά και τη διαβεβαίωση πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδας υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή. Σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

3. Δρόμο επίπονης συμφωνίας έδειξαν Μέρκελ και Ολάντ – Αγκάθι το ΔΝΤ. Δρόμο άμεσης, αλλά και επίπονης, διεξόδου στο ελληνικό δράμα φαίνεται να ανοίγει η χθεσινοβαδυνή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ – μια συνάντηση που επιβεβαίωσε μεν την πολιτική βούληση για λύση αλλά κατέδειξε και τα δύσβατα «αγκάθια». Το κλίμα αλλά και τα όσα συζήτησαν κατά διάρκεια της συνάντησής τους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιγράφει σε νέο άρθρο του για τους Financial Times και o αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ

4. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μειώνονται κατά 40% οι μισθοί των διοικούντων (Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Αν. Διευθύνοντος Συμβούλου, κλπ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από τις μειώσεις εξοικονομούνται πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «σε μια μια περίοδο που οι θεσμοί θεωρούν “πισωγύρισμα” (backtracking) την αναστολή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως το EuroWorking Group δεν θα φέρει αντίρρηση στην απόφαση αυτή».

Ads

5. Άτοκα δάνεια για τους βουλευτές στους δύσκολους καιρούς… Tα ταμειακά αποθέματα της Βουλής παραμένει αμφίβολο εάν μπορούν να διατεθούν προς στήριξη των κρατικών ταμείων σε εποχές πιστωτικής ασφυξίας. Εκείνο που είναι βέβαιο, όμως, είναι πως το Κοινοβούλιο μπορεί να προσφέρει άτοκα δάνεια «αλληλεγγύης» στους βουλευτές λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Αυτό τουλάχιστον αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εγκρίνοντας άτοκα δάνεια για 12, παλαιούς και νέους, βουλευτές, ύψους έως και 10.000 ευρώ. Σημειωτέον, οι εν λόγω βουλευτές – όπως και όλοι οι άλλοι – αμείβονται κατά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με το καθαρό ποσό των 6.000 ευρώ μηνιαίων και τυγχάνουν σημαντικότατων φοροελαφρύνσεων.

6. Το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο το τελευταίο διάστημα πρωτοστατεί στα κινδυνολογικά σενάρια για την Ελλάδα, προχώρησε την Παρασκευή σε ένα ακόμη εμπρηστικό δημοσίευμα, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας πηγές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να προκρίνει τη λύση διπλού νομίσματος για την Ελλάδα σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Ωστόσο οι πηγές του Bloomberg διαψεύστηκαν άμεσα από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με ένα μήνυμα στο Twitter: «Το δημοσίευμα είναι ανακριβές. Αυτό το σενάριο δεν βρίσκεται προς συζήτηση».

7. Παραπληροφόρησης συνέχεια… Ο Πολ Μέησον διαψεύδει (και ξεγυμνώνει) τα ελληνικά media. O Πολ Μέησον είναι ο, πολύ γνωστός μας πια, δημοσιογράφος του Channel 4 που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα και την ελληνική κρίση. Χθες ανέβασε ένα άρθρο για τις διαπραγματεύσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δημοσιεύθηκε από ελληνικά media, που όμως, δεν συνηθίζουν να παιδεύονται ούτε με μεταφράσεις, ούτε με πολιτικές ερμηνείες και αναλύσεις. Και πολλά… έγκριτα και λιγότερο έγκριτα sites εφημερίδων και μη, έσπευσαν να «φορέσουν» στο άρθρο τον ωραιότατο και πιασάρικο τίτλο «Ο Πολ Μέησον βλέπει συμφωνία, παραίτηση Βαρουφάκη και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ», και ουκ ολίγες παραλλαγές αυτού. Ο βρετανός Μέησον δεν άντεξε και ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα tweet με το οποίο ξεγύμνωσε σύμπασες τις εν Ελλάδι μονταζιέρες: «Αγαπητοί Ελληνες αναγνώστες: αυτή η «απόδοση» του άρθρου μου για τον Γιάνη Βαρουφάκη λέει ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι έγραψα». 

8. Αυτόφωρο και ποινικές διώξεις τέλος για χρέη έως 50.000 ευρώ. Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε την Παρασκευή την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας αποποινικοποιείται η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μέχρι 50.000 ευρώ και καταργείται η διαδικασία του αυτοφώρου. 

9. Η Γαλλία επιβάλλει στα σούπερ μάρκετ να δίνουν τα απούλητα τρόφιμα τους σε φτωχούς. Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, το κοινοβούλιο της Γαλλίας ψήφισε ομόφωνα το νομοσχέδιο που ορίζει ότι απαγορεύεται στις μεγάλες αλυσίδες να πετάνε στα σκουπίδια τρόφιμα που δεν έχουν πωληθεί και θα πρέπει να τα δωρίζουν είτε σε κοινωφελείς οργανώσεις ή να τα δίνουν σε αλυσίδες που φτιάχνουν τροφές για κατοικίδια. 

10. Tvxs Αφιέρωμα – Ταινίες που κέρδισαν Χρυσό Φοίνικα: Και οι οκτώ ήταν υπέροχες. Την Κυριακή 24 Μαΐου, ολοκληρώνεται το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και μία από τις δεκαεννέα (19) ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, θα τιμηθεί με την ύψιστη διάκριση του Φεστιβάλ, τον Χρυσό Φοίνικα. Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους βρίσκεται και ο Γιώργος Λάνθιμος, με τη νέα του ταινία: «O Aστακός» (The Lobster – 2015). Στο αφιέρωμα, επιχειρούμε ένα ταξίδι σε χαρακτηριστικές και αγαπημένες ταινίες, οι οποίες τιμήθηκαν με τον Χρυσό Φοίνικα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Από το φιλμ «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μέχρι την περσινή νικήτρια ταινία, «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν.

Σκίτσο Marian Kamensky