1. Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου κυριαρχεί στις τάξεις της κυβέρνησης μετά και την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του φέρεται να επισήμανε πως η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά βήματα προς την πλευρά των δανειστών, από τους οποίους είπε πως περιμένει «να κάνουν και αυτοί τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».  

Ads

2. «Δυνατή μια συμφωνία ακόμη και μέσα σε 10 ημέρες» αναφέρει και η Κομισιόν. Ειδικότερα κοινοτικές πηγές ανέφεραν την Τρίτη ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της θα ήταν δυνατή ακόμη και σε δέκα ημέρες, «αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αποτελούσε εξαρχής στόχο της Επιτροπής, ενώ ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

3. Φρένο στα σενάρια για δημοψήφισμα βάζει κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, δεν θα απαιτηθεί ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές καθώς «δημοψήφισμα θα προκύψει μόνο αν πάμε σε αδιέξοδο». Κατά τις ίδιες πληροφορίες η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές έχει προχωρήσει σε πολλά ζητήματα και διαπιστώνεται πλέον σύγκλιση στο μέτωπο των εργασιακών, όπου οι δύο πλευρές φέρονται πλέον πιο κοντά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το «αγκάθι» των ομαδικών απολύσεων.

4. Νέα προσωρινή ανάσα δίνει στην Αθήνα η ΕΚΤ με την απόφασή της να μην αυξήσει το haircut στα ελληνικά ομόλογα. Στην τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε ακόμη αύξηση του ELA κατά 1,1 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το πλαφόν της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών φθάνει πλέον στα 80 δις.

Ads

5. Την εκ νέου διακοπή της δίκης και την επανάληψη της συνεδρίασης την Παρασκευή 15 Μαΐου αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού. Διαβάστε επίσης: Tvxs Σχόλιο – Με την πλάτη… στο δίκιο. Μια ιστορία από τη δίκη των νεοναζί και μια ερώτηση που δεν έγινε ποτέ… αλλά θα έρθει η ώρα

6.  Σκληρή κριτική κατά του Γιάννη Στουρνάρα ασκούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας ακόμη και θέμα αποχώρησής του από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας μετά την αποκάλυψη από την Εφημερίδα των Συντακτών e-mail που φέρεται να απέστειλε στενός συνεργάτης του με θέσεις που πλήττουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης. Για κυνήγι φαντασμάτων από τη μεριά της κυβέρνησης, ώστε να καλυφθούν λάθη και ανεπάρκειες 100 ημερών, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης. Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και το Ποτάμι. «Η κυβέρνηση ανακάλυψε νέο εσωτερικό εχθρό», αναφέρει και την καλεί «αν θέλει να αλλάξει τον κ. Στουρνάρα, να το πει δημοσίως και να μην προχωρά σε πόλεμο παρασκηνίου».

7. Πέρασε η κατασκευή του τζαμιού, χωρίς την ψήφο των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Την πρώτη τους διαφωνία είχαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν την τροπολογία για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό και εκείνη που απαλλάσσει από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας το Μέγαρο Μουσικής προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία του. Τις τροπολογίες καταψήφισε πέραν των ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.

8. Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών έπληξε το Νεπάλ, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους του Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται μόλις 83 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Από τον προηγούμενο σεισμό των 7,8 ρίχτερ που σημειώθηκε στη χώρα έχασαν τη ζωή τους πάνω από 8.000 άνθρωποι. Από το νέο σεισμό ήδη έχουν καταγραφεί τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Δείτε Βίντεο και Φωτογραφίες.

9.  Αυτοί που «ούρλιαζαν» για τον Λαγό τελικά τον έβγαλαν λάδι. Κείμενο πολιτικής καταδίκης για τις απειλές κατά Κανέλλη, αλλά όχι πειθαρχικά μέτρα, που προτάθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά καταψηφίστηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

10. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένα από τα «αγαπημένα» πρόσωπα για τρόλινκ στο twitter.  Η εμφάνισή του με κράνος στη συγκέντρωση των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής (κεντρική φωτό) και τα συνθήματα που φώναξε ως άλλος δαπίτης φοιτητής (= Και Α και ΟΥ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) ήταν μερικές από τις τελευταίες κινήσεις του γαλάζιου βουλευτή που «απογείωσαν» τα σχόλια στο κοινωνικό μέσο του διαδικτύου. Ωστόσο, ο αγαπημένος των τρολ κινδυνεύει με εξοστρακισμό καθώς χθες έχασε κάθε μέτρο κατηγορώντας ως ψεύτη άνθρωπο που δήλωσε καρκινοπαθής και σχολιάσε αρνητικά την θητεία του στο υπ. Υγείας. Οι χρήστες του twitter δεν του χαρίστηκαν με αποτέλεσμα το hashtag #block_Adonis, που καλεί τους χρήστες του μέσου να μπλοκάρουν τον Άδωνι Γεωργιάδη, να βρεθεί στην τρίτη ή τέταρτη θέση των trends. 

Πανελλαδικές εξετάσεις δίνουμε μαζί!

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν! Χιλιάδες μαθητές θα καρδιοχτυπούν για δυο και πλέον εβδομάδες και το Tvxs.gr θα είναι συμπαραστάτης τους. Ξεκινάμε πριν από τις εξετάσεις – από αύριο κιόλας –  με χρηστικές πληροφορίες και συμβουλές προς τους μαθητές για αυτή την πολύ καθοριστική περίοδο της ζωής τους. Και φυσικά θα συνεχίσουμε. Καθημερινά το tvxs.gr θα είναι εδώ με την παρουσίαση των θεμάτων, την πρώτη εκτίμηση για το βαθμό δυσκολίας και κατόπιν με τις αναλυτικές απαντήσεις. Συνεργάτης στην προσπάθεια ο όμιλος Φροντιστηρίων Πουκαμισάς με πάνω από 25 χρόνια πορείας στο χώρο.

* Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου από την Αυγή