1. «Ανασχηματισμός» στην ομάδα διαπραγμάτευσης. Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων και τις προσωπικές επιθέσεις στον Γιάνη Βαρουφάκη, παρέχει σήμερα κάλυψη στον κορυφαίο υπουργό αλλά ταυτοχρόνως ανακοίνωσε και αναδιαρθρώσεις στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, γεγονός που ερμηνεύεται και ως έμμεσο ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του. 

Ads

2. Κυρία Μέρκελ… you just killed Varoufakis. Όταν «αναδομείται» – έστω και κομψά – ο τέταρτος δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης, υπάρχει πολιτικός ελιγμός ή σκοπιμότητα. ‘Οταν αυτός τυγχάνει και υπουργός Οικονομικών εν μέσω διαπραγμάτευσης για τη διάσωση της χώρας, τότε ο ελιγμός και ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι εθνικός. Στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη μένει να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες εάν το «ψαλίδισμά» του ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για να κλείσει το deal του έντιμου συμβιβασμού. Διαβάστε επίσης: Οι «ευγενείς» Σλοβακία και Σλοβενία κι ο «αγενής» Βαρουφάκης και Πώς στήθηκε το bullying κατά Βαρουφάκη στη Ρίγα

3. Νομοσχέδιο-σκούπα στη Βουλή για μεταρρυθμίσεις-εξπρές. Η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων που έχει ήδη προτείνει η Αθήνα στους εκπροσώπους των Θεσμών σε συνδυασμό με κάποια μέτρα από την «λίστα Βαρουφάκη». Τι θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. «Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

4. Νεπάλ: Μια χώρα ερείπια – Πάνω από 4.000 νεκροί [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ] Οι έρευνες στα ερείπια συνεχίζονται με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων να μιλούν για δεκάδες χιλιάδες θύματα. Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός του Νεπάλ ήταν 900 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Κεφαλονιάς. Διασώστες από χώρες του εξωτερικού σπεύδουν στη χώρα ενώ χρήματα συγκεντρώνονται από τη διεθνή κοινότητα. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της χώρας. Απαιτούνται φάρμακα, ιατρικά μέσα και αίμα. 

Ads

5. «Μια αξιόπιστη ΕΡΤ αντίβαρο στην προπαγάνδα και τις ντουντούκες των δανειστών». Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνηση και αντιπολίτευσης ξέσπασε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο υπουργός Επικρατείας, που μεταξύ άλλων προανήγγειλε νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ανταποδίδοντας την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ανέφερε πως κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ «θα το κόψουν οι δανειστές, λες και είναι οι ντουντούκες των δανειστών». «Να σταματήσει ο διαπλεκόμενος εναγκαλισμός της πολιτικής με τα ΜΜΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Διαβάστε επίσης: Και τι δεν είπε η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ

6. Αλλαγές στο αθλητικό νομοσχέδιο για αποφυγή ποδοσφαιρικού Grexit. Τροποποιήσεις και προσθήκες προανήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στο επίμαχο αθλητικό νομοσχέδιο, κατά την έναρξη της επεξεργασίας του στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

7. Τέσσερα κακουργήματα για τον Μαρινάκη. Παραδόθηκε τη Δευτέρα στον δικηγόρο του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη το κατηγορητήριο για την εμπλοκή του στην υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις αρχές Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ειδικού ανακριτή αποφασίστηκε η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον ισχυρό άνδρα του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη, ο οποίος είναι ένας εκ των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Η απαγόρευση θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

8. Ακιντζί σε Ερντογάν: Καιρός να ενηλικιωθεί το βρέφος. Προτού καν αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντά του ως νεοεκλεγείς ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε τη Δευτέρα το πρώτο «θερμό επεισόδιο» με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έσπευσε δημοσίως να του υπενθυμίσει ποιος είναι το αφεντικό στις σχέσεις Άγκυρας – Τουρκοκυπρίων.

9. Βούτσης-Κατρούγκαλος: Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις απολυμένων στο Δημόσιο. Ως μία πρώτη ένδειξη γραφής της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των αδικιών που προκάλεσαν τόσο το μνημόνιο όσο και το «πελατειακό κράτος των προηγούμενων κυβερνήσεων», χαρακτήρισαν τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις των 3.900 απολυμένων υπαλλήλων στο Δημόσιο.

10. Θ. Αγγελόπουλος: Ο ποιητής της Έβδομης Τέχνης. Σαν σήμερα, το 1935, ήρθε στη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος. Έφυγε το 2012, ύστερα από τον θανατηφόρο τραυματισμό του όταν παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα κατά την διάρκεια γυρισμάτων. Διαβάστε το αφιέρωμα του Tvxs.gr.