1. «Σε πολύ καλό κλίμα και με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας» ολοκληρώθηκαν, οι συζητήσεις του Brussels Group. Αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Από την Κομισιόν σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εποικοδομητικές αλλά συνεχίζονται μέχρι να υπάρξει τελική συμφωνία. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως το πιθανότερο είναι η συμφωνία να επιτευχθεί μετά το Πάσχα. Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την Ελλάδα. 

Ads

2. Με τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή στα Μνημόνια. Η απόφαση επικυρώθηκε σε συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με παρόντα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και ανακοινώθηκε από τον γραμματέα της Κ.Ο. Χρήστο Μαντά. Τη σχετική πρόταση υπογράφει και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Τι δήλώνει η αντιπολίτευση. 

3. Tvxs Αποκλειστικό: Γαλάζια ρουσφέτια, μέρος δεύτερον. Μέρος δεύτερο αλλά εξίσου αποκαλυπτικό με το πρώτο, για τη βιομηχανία των γαλάζιων, και όχι μόνον, ρουσφετιών επί των ημερών Σαμαρά: Το tvxs.gr φέρνει στο φως και νέα έγγραφα – ντοκουμέντα για το μπαράζ αιτημάτων από υπουργούς και βουλευτές της (τότε κυβερνητικής) ΝΔ προς τη Γενική Γραμματεία Εσόδων για το βόλεμα «δικών τους παιδιών». «Η ΝΔ δημιούργησε ένα σάπιο σύστημα διαφθοράς και ασυλίας των ισχυρών», τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνέχεια των αποκλειστικών αποκαλύψεων του TVXS για τα «γαλάζια» ρουσφέτια και αναρωτιέται για την «σιωπή» από πλευράς ΝΔ.

4. Με αίμα έληξε η ομηρία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, τον οποίο μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο κρατούσαν όμηρο από το πρωί. Πρόκειται για τον εισαγγελέα ο οποίος έχει αναλάβει να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποίησαν επιχείρηση εντός του Δικαστικού Μεγάρου της Κωνσταντινούπολης, σκοτώνοντας τους δύο δράστες της ομηρίας και τραυματίζοντας τον εισαγγελέα. Μάρτυρες έκαναν λόγο για περισσότερους από 100 πυροβολισμούς.

Ads

5. Η εθνική συναίνεση χάθηκε στην… τεστοστερόνη. Αμφότεροι δεν τίμησαν τους ρόλους τους. Τα σύνδρομα ανωτερότητας μπλέχτηκαν με την…  έκρηξη τεστοστερόνης κι οι θεσμοί έγιναν μαλλιά κουβάρια. Αντώνης Σαμαράς και Ζωή Κωνσταντοπούλου εκτόξευσαν χθες το βράδυ στη Βουλή τα πολιτικά τους «εγώ» και διέλυσαν το εθνικό «εμείς». Ακούσια, ενδεχομένως, η πρόεδρος της Βουλής, που ψάχνει ακόμη το ζύγι ανάμεσα στη γοητεία της έδρας και την πολιτική ευθύνη – εκούσια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετρά σταθερά την πολιτική του ύπαρξη σε δράμια παλαιοκομματικής μαγκιάς. Διαβάστε επίσης: «Συγχαρητήρια, φέρθηκες σαν γυναίκα»: Η απάντηση του Γλέζου στην «αντρική γραμμή» Σαμαρά

6. Ένα σημαντικό εύρημα που αναμένεται να ρίξει φως στο τι συνέβη πριν το μοιραίο Airbus Α320 της Germanwings συντριβεί στις γαλλικές Άλπεις φαίνεται πως κατέχουν οι αρχές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τόσο του  Paris Match όσο και της Bild, τα συνεργεία διάσωσης φέρονται να εντόπισαν στα συντρίμμια κινητό τηλέφωνο στο οποίο υπάρχει βίντεο που τραβήχτηκε λίγο πριν το δυστύχημα και καταγράφει τόσο την προσπάθεια του κυβερνήτη να μπει στο πιλοτήριο όσο και τον πανικό των επιβατών. 

7. Δεν είχαν καταλάβει το μαρτύριο που ζούσε ο γιος τους κατέθεσαν οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη στην Ασφάλεια Ρεθύμνου, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες επικοινωνίες που είχαν με τον 20χρονο φοιτητή λίγο πριν αυτοκτονήσει. Όπως είπε τους αστυνομικούς, το βράδυ της τελευταίας τους επικοινωνίας, μια ημέρα πριν την εξαφάνισή του, ο Βαγγέλης αν και οι φίλοι του είχαν κανονίσει κάποια έξοδο, έμεινε στο δωμάτιο του στην εστία. Όταν τον ρώτησε γιατί δεν βγαίνει, είπε ότι είναι κουρασμένος. «Δεν κατάλαβα ότι συνέβαινε κάτι ιδιαίτερο», ομολόγησε η μητέρα.

8. Την αποφυλάκιση της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών. Αντίθετα προσωρινά κρατούμενη παραμένει η σύντροφος του Γερ. Τσάκαλου, καθώς το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την προσφυγή της με την οποία ζητούσε να αποφυλακιστεί. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η απεργία πείνας των κρατουμένων αλλά και οι καταλήψεις. Η εισαγγελία ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. 

9. Με σύνθημα «από το λαό για το λαό», μία επταμελής ομάδα Γάλλων διανοούμενων ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση με σκοπό την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στις αυταρχικές οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται, μη λαμβάνοντας υπόψη το ανθρώπινο κόστος.

10. «Το βραβειο θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς», δήλωσε ο σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας, ο μεγάλος νικητής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Tvxs.gr για τους νικητές των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

Τέλος διαβάστε για τη νέα απίστευτη προβοκάτσια της Bild που παρουσιάσε συνταξιούχους που περίμεναν στην ουρά για να πληρωθούν τις συντάξεις τους ως καταθέτες που σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, αλλά και για την συγκλονιστική φωτογραφία από τη Συρία, με ένα μικρό κοριτσάκι, αντικρίζοντας τον φωτογραφικό φακό, να σηκώνει τρομαγμένο τα χέρια του, επειδή νομίζει ότι πρόκειται για όπλο.