1. Η κυβέρνηση κατέθεσε την Παρασκευή τροπολογία που προσφέρει σε όσους πληρώσουν έως τις 27 Μαρτίου το σύνολο ή μέρος ληξιπρόθεσμης οφειλής τους προς την εφορία τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν. Η ρύθμιση «εξπρές» είναι ανεξάρτητη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το νομοσχέδιο της οποίας έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση.

Ads

2. Το σχέδιο Μέρκελ για “τρίτο πακέτο” στην Ελλάδα και μείωση του χρέους υπό αυστηρά ανταλλάγματα αποκαλύπτει το Euroinsight. Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο διαψεύδει τα περί προσβλητικών δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη.«Δεν υπάρχει καμιά έριδα με την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε πάντα ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από την πλευρά του πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να κατηγορείται για την κρίση στην Ελλάδα και πως«είναι το πιο δημοφιλές θύμα». Η αποκάλυψη ωστόσο της Έλενας Παναρίτη, συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, ότι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν «μην πληρώνετε μισθούς και συντάξεις για 1-2 μήνες», αποτυπώνει την ιδιαίτερη… λογιστική «ηθική» των εκπροσώπων των πιστωτών και το κλίμα στο οποίο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις μέχρι πρόσφατα. Ενδεικτικό είναι ότι το δεξί χέρι της Μέρκελ, επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, κατηγόρησε τους υπεύθυνους στην Ελλάδα για «ψευτομάγκικες αερολογίες» από τις οποίες η Γερμανία δεν θα πρέπει να επηρεάζεται.

3. Σειρά επαφών είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Την ανάγκη συνεργασίας ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Οι δύο άντρες συμφώνησαν τη συγκρότηση ειδικής κοινής ομάδας Ελλάδας – Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το κλίμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης επιβεβαίωσαν στη συνάντηση τους Τσίπρας και Σούλτς κι εστίασαν στην ανάγκη να μην περιοριστεί ο διάλογος μόνο στο παρόν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων αλλά και στο αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον. «Να καταπιούν την γλώσσα τους όσοι λένε ότι είμαι απέναντι στην κυβέρνηση». Με τη φράση αυτή θέλησε να βεβαιώσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό. «Οι τελευταίες εξελίξεις μας φέρνουν πολύ κοντά στην κυβέρνηση» δήλωσε και ο Μίκης Θεοδωράκης.

4. Σε δηλώσεις του στην αυστριακή ραδιοφωνία, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο περιοδικό Spiegel, υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος της ευρωζώνης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «Δρ Καταστροφή» Νουριέλ Ρουμπινί.

Ads

5.  Με «στρατηγείο» το Χίλτον, χωρίς εφόδους στα υπουργεία, και με ένα ιταλο-βουλγαρικό δίδυμο στη θέση του… αξέχαστου Πολ Τόμσεν, ξεκίνησε την Παρασκευή και για περίπου έναν μήνα η νέου τύπου αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ζητούν έκτακτα μέτρα εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό. Στην καταβολή 348 εκατ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στη δεύτερη δόση του Μαρτίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

6. Με την τελετή ορκωμοσίας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Προκόπης Παυλόπουλος έγινε κι επισήμως, το απόγευμα της Παρασκευής, ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

7. Δεκτή έγινε τροπολογία που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία διαπιστώνεται σύγκρουση συμφερόντων στη λειτουργία της ΕΚΤ ως Ανεξάρτητης Αρχής άσκησης νομισματικής πολιτικής και ως ένας από τους τρεις θεσμούς σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής «βοήθειας» που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF όπως συμβαίνει με την Ελλάδα.

8. Καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού (τύπου Γ’), με ρύθμιση σε πολυνομοσχέδιο που όπως έγινε γνωστό θα δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα ο υπ. Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Στο μεταξύ, αποφυλακίζεται στις 29 Μαρτίου, όποτε λήγει το όριο των 18 μηνών προσωρινής κράτησης, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

9. Τη συμμαχία του Ισλαμικού Κράτους με τη Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτος (ISIS). «Σας ανακοινώνουμε την επέκταση του χαλιφάτου στη δυτική Αφρική, καθώς ο χαλίφης (…) αποδέχθηκε τη δήλωση πίστης των αδελφών μας της σουνιτικής οργάνωσης» ακούγεται να λέει ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι.

10. Ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Time που φιλοξενεί στο εξώφυλλό του την Χίλαρι Κλίντον. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μοιάζει να έχει κέρατα, καθώς ακριβώς πίσω από το κεφάλι της προβάλλει το γράμμα «M» από τον τίτλο του περιοδικού.

Διαβάστε επίσης:

Το αφιέρωμα του tvxs.gr στον μεγάλο κινηματογραφιστή Κριστόφ Κισλόφσκι, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1996.

* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού για το Έθνος