1. Το ταμπού της συνεργασίας. Αν πάρει κανείς στα σοβαρά μόνο τις δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν τρία ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα των εκλογών: Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την αυτοδυναμία και θα σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, είτε θα γίνουν δεύτερες εκλογές μετά από άγονες συζητήσεις μεταξύ κομμάτων στα τριήμερα των διερευνητικών εντολών ή θα υπάρξει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, εφόσον περάσουν το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Ads

2. Διεθνές Άνοιγμα. Ανοιχτή επιστολή προς τους Γερμανούς πολίτες στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας, η οποία με τον τίτλο «Η αλήθεια που κάποιοι σας κρύψανε για την Ελλάδα» δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

3. Νέο βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στη δημοσιότητα από τη δράση των δύο τζιχαντιστών αδελφών Κουασί, κατά τη διαφυγή τους μετά την επίθεση στην Charlie Hebdo, όπου δολοφονήθηκαν δώδεκα άτομα. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Europol αναφέρει πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων δέκα ετών» καθώς τουλάχιστον 5.000 Ευρωπαίοι μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και κάποια στιγμή ενδέχεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. 

4. Συγκλονιστική μαρτυρία από όμηρο του εβραϊκού παντοπωλείου της Πορτ ντε Βανσέν στο Παρίσι, ο οποίος διηγήθηκε στη γαλλική εφημερίδα Libération τις συνθήκες της επίθεσης του Κουλιμπαλί, του θανάτου των τεσσάρων θυμάτων και της τελικής εισβολής της αστυνομίας.

Ads

5. Η «ιστορική διαδήλωση» ηγετών και η μεγάλη υποκρισία. Ηγέτες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μετά την επίθεση στη Charlie Hebdo και τη διπλή ομηρία με το σύνολο των θυμάτων να φτάνει στους 16. Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της διαδήλωσης ήταν η αποδοκιμασία όσων επιχειρούν με την τρομοκρατία να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης. Ωστόσο πολλοί από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, εκτός των άλλων πολιτικών τους αποφάσεων, δεν φημίζονται και για την ελευθερία του Τύπου στις χώρες τους.

6. «Το έγκλημα στη Charlie Hebdo, θυμίζει Βελιγράδι». Γράφει ο Νόαμ Τσόμσκι: Ο κόσμος αντέδρασε με τρόμο απέναντι στη δολοφονική επίθεση στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Στους New York Times, ο βετεράνος Ευρωπαίος ανταποκριτής, Steven Erlanger, περιέγραψε με γλαφυρότητα τον άμεσο αντίκτυπο, αυτό που πολλοί αποκαλούν «11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας». Η τεράστια διεθνής κατακραυγή συνοδεύτηκε από μια αντανάκλαση των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν σε αυτή την ωμότητα. «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν μια Μάχη μεταξύ Πολιτισμών»… Διαβάστε τη συνέχεια

7. Tvxs Συνέντευξη: Φονταμενταλιστικός νεοφιλελευθερισμός και ανατροπή. Μεθαύριο  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου,  το Tvxs.gr διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση  με θέμα: «Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανατροπή. Πολιτικό Σύστημα, Κράτος, Κινήματα και Media στο φως της επερχόμενης εκλογικής μάχης». Η εκδήλωση θα γίνει στον εναλλακτικό Πολυχώρο Booze Cooperativa (στις 7.30, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα). To Tvxs.gr μίλησε με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, από τους ομιλητές της εκδήλωσης και υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας.

8. Ένα βίντεο που δείχνει ένα μικρό αγόρι να εκτελεί δυο άνδρες έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές οι δυο άντρες ήταν κατάσκοποι των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας. Δείτε εδώ το βίντεο. 

9. Που είναι οι γυναίκες; Η υπερορθόδοξη ισραηλινή εφημερίδα Hamevasser δημοσίευσε την ιστορική φωτογραφία με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών στην πρώτη γραμμή της μεγάλης διαδήλωσης στο Παρίσι ενάντια στην τρομοκρατία. Με μια «μικρή διόρθωση», που επιβάλει ο θρησκευτικός φονταμεταλισμός. Αφαίρεσε από τη φωτογραφία τις γυναίκες, την Άνγκελα Μέρκελ και την Αν Χινταλγκό, δήμαρχο του Παρισιού.

10. Αθώοι κρίθηκαν από το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Δημήτρης Ψαρράς και ο διευθυντής της εφημερίδας Νικόλας Βουλέλης που είχαν μηνυθεί από τον προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Τέλος διαβάστε για τον «πόλεμο των σπότ». Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου. Η διαμάχη δεν περιορίζεται σε ομιλίες και ανακοινώσεις. Τα προεκλογικά τηλεοπτικά σποτ παίζουν τον δικό τους ρόλο στην επικοινωνιακή πολιτική των κομμάτων, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

* Η φωτογραφία είναι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρηστές συνεχίζουν να σατιρίζουν με ευφάνταστα μοντάζ τις εξελίξεις. Η εν λόγω φωτογραφία αφορά στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για τις εικόνες στα δημόσια κτίρια. Ωστόσο τις εντυπώσεις τις τελευταίες ώρες κερδίζουν οι Γάλλοι με τον Νικολά Σαρκοζί που «βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή»