1. Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει η καταγγελία του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παύλου Χαϊκάλη ότι έγινε προσπάθεια δωροδοκίας του για να ψηφίσει θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μεσάζοντας ο Γιώργος Αποστολόπουλος, που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι τον γνώρισε στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά. Φωτογραφία που εικονίζει τον άνθρωπο κλειδί της υπόθεσης να εμφανίζεται ως συνεργάτης του Πάνου Καμμένου έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ. Υλικό από τη συνάντηση Χαϊκάλη – Αποστολόπουλου διέρρευσε στον Τύπο, εφόσον νωρίτερα είχε παραδοθεί στις αρχές και στους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Αντώνη Σαμαρά να το καταγγέλλει ως παράνομο. Μήνυση για την υπόθεση κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Στη ΓΑΔΑ μετέβη ο Αποστολόπουλος, ο οποίος με ανακοίνωση του καταφέρεται τόσο εναντίον των ΜΜΕ όσο και κατά των ΑΝΕΛ. Οξεία πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το περιστατικό.

Ads

2. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κινείται πια χέρι – χέρι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. To ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για εκλογές και δεν βρίσκει κανένα λόγο να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους ως συνιστώσα της ΝΔ. Δεν αποκλείεται να βρει απέναντί του ένα κόμμα Παπανδρέου, ενώ υπάρχει ήδη το Ποτάμι που προσπαθεί να απλωθεί στον ενδιάμεσο χώρο. Με ποια επιχειρηματολογία μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να συσπειρώσει δυνάμεις;

3. Την ίδια στιγμή που οι ΑΝΕΛ κρατούν στα χέρια τους υλικό, που ισχυρίζονται ότι αποδεικνύει απόπειρα χρηματισμού για να αποσπαστεί η θετική ψήφος του Πάυλου Χαϊκάλη στην Προεδρική εκλογή, ποινική δίωξη σε βάρους του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρη για την παράνομη μαγνητοσκόπηση της συνομιλίας του με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

4. Μέσα σε 48 ώρες, περισσότεροι από 40.000 πολίτες ένωσαν τις φωνές τους για να ζητήσουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να αποσύρει το «δασοκτόνο» σχέδιο νόμου που ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής και νομιμοποιεί καταπατήσεις τεράστιων εκτάσεων δασικής γης, καταργεί την υποχρέωση αναδάσωσης σε πέντε χρόνια, και τακτοποιεί πολλά ακόμα αυθαίρετα. Δυσαρέσκεια στη Βουλή για το μπαράζ τροπολογιών στη σκιά της Προεδρικής εκλογής.

Ads

5. Ψήφισμα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νευροκοπίου στη Δράμα εξέδωσαν την Παρασκευή η τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής, με σκοπό να βάλουν φρένο στις μεταλλευτικές έρευνες. Δε θα γίνουμε Σκουριές λένε οι κάτοικοι.

6. Ένταση επικράτησε την Πέμπτη το απόγευμα σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων στο αμφιθέατρο του 98,4, όταν ομάδα αλληλέγγυων προς τους Σύρους πρόσφυγες του Συντάγματος μπήκε στον χώρο και ζήτησε εξηγήσεις από το δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη για την τύχη των προσφύγων.

7. Οι διάδρομοι της Βουλής ήσαν σχεδόν άδειοι, στο γραφείο του πρωθυπουργού της οικουμενικής κυβέρνησης Καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα επικρατούσε μια απίστευτη ένταση και υπερκινητικότητα. Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (Κωνστ. Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης – πρόεδρος Συνασπισμού της Αριστεράς) δεν ενέκρινε το έκτακτο σχέδιο 10 σημείων που πρότεινε ο κ. Καθηγητής και η χώρα κινδύνευε με άμεση χρεοκοπία και στάση πληρωμών. Μια ιστορία εξαιρετικά επίκαιρη για τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.
 
8. Το χρονικό του ψύχους αλλά και της αναθέρμανσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα και η νέα εποχή μετά την πτώση του τελευταίου ψυχροπολεμικού… τείχους. Οι Larry Birns και Reese Erlich -δύο σημαντικοί πολιτικοί αναλυτές- μιλούν στο tvxs.gr για τις εξελίξεις που οδήγησαν στην αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας και απαντούν στο ερώτημα αν η «Κούβα του Φιντέλ Κάστρο» πεθαίνει, σκιαγραφώντας το μέλλον που οι εξελίξεις φέρνουν για το νησί της Επανάστασης.

9. Νεκρά βρέθηκαν οκτώ παιδιά, το μικρότερο ηλικίας μόλις 18 μηνών, σε σπίτι στο Κερνς της Αυστραλίας με μία 34χρονη γυναίκα να έχει υποστεί τραύματα από μαχαίρι. Άγνωστο το κίνητρο.

10. Λένε ότι πίσω από έναν μεγάλο άνδρα κρύβεται πάντα μία μεγάλη γυναίκα. Πίσω από τη πιο διάσημη μεγαλοφυΐα της ανθρωπότητας, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, στεκόταν η Μιλέβα Μάριτς, μία Σερβίδα η οποία, εκτός που γέννησε τρία παιδιά μαζί του, ήταν πολύ πιθανόν να «γέννησε» και την περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας.

* Σκίτσο του Γιάννη Δερμετζόγλου για τον Ελεύθερο Τύπο