1. Στροφή της Εκκλησίας στο Μακεδονικό: Δεν είναι ώρα για συλλαλητήρια και φωνές, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τρία + δύο ονόματα στις προτάσεις Νίμιτς για το Μακεδονικό: Πέντε εναλλακτικές προτάσεις για το όνομα – με πλέον ισχυρές τις τρεις εξ αυτών – πρόβλεψη για χρήση erga omnes (χρήση έναντι όλων) και μάλλον ένα θολό πλαίσιο στα ζητήματα της γλώσσα και της υπηκοότητας περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι προτάσεις του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ. Πάντως, η συνάντηση στην Νέα Υόρκη προκάλεσε μια πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, με τονεκπρόσωπο των Σκοπών στις διαπραγματεύσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι, να δηλώνει ότι οι προτάσεις Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση» και τηνκυβέρνησή του να τον «αδειάζει» εντελώς με μια ανακοίνωση σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. Υπάρχει όμως και μια «σταθερά»: Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ελευθέρας στους γαλάζιους βουλευτές να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας…

Ads

2. ΔΝΤ: Σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

3. Το «Μητρώο Πολιτών» αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές με το Δημόσιο: Δεν θα είναι πλέον απαραίτητο για τους συναλλασσόμενους να αναζητούν στοιχεία, όπως πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχικές πράξεις γάμου, γέννησης ή θανάτου,  πηγαίνοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία, καθώς όλα θα παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά. 

4. Πώς έστησαν την εκτέλεση του Στεφανάκου – Ποια σενάρια εξετάζει η ΕΛΑΣ: Επαγγελματική και μελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια, χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής τη μαφιόζικη εκτέλεση του 57χρονου Βασίλη Στεφανάκου, χτες το απόγευμα, μέσα στο αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο του, στη λεωφόρο Αθηνών 302 στο Χαϊδάρι.

Ads

5. Phylaxέ μας από τον σκοταδισμό…: Για μια ακόμη φορά ο σκοταδισμός έκανε την εμφάνισή με αφορμή ένα έργο τέχνης. Τον έχουμε ξαναδεί, το 1990, σε μια από τις πλέον γκροτέσκες εκδηλώσεις του, όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αφορίστηκε από τον τότε μητροπολίτη Καντιώτη για «Το Μετέωρο βήμα του Περλαργού». Αυτήν την φορά, στόχος δεν ήταν μια ταινία αλλά ένα γλυπτό, ο Phylax, στο Παλαιό Φάληρο, και δεν έγιναν συλλαλητήρια, όπως αυτά που είχε οργανώσει ο Καντιώτης, αλλά… εξορκισμοί, βανδαλισμοί και, τελικά, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ξήλωμα του γλυπτού από αγνώστους με κουκούλες.

6. Η φονική «Φρειδερίκη» σαρώνει τη βόρεια Ευρώπη: Αφού παρέλυσε τις συγκοινωνίες στις δυτικές περιοχές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, η καταιγίδα Φρειδερίκη κατευθύνεται προς τα ανατολικά. ΣτηνΟλλανδία μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί από τους ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους που πνέουν από χθες το απόγευμα και στην Ελλάδα.

7. Το ροζ σκάνδαλο του Τραμπ: Λεπτομέρειες για τη σχέση που φέρεται να είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μια πρώην πορνοστάρ, που βρέθηκε προ ημερών στο επίκεντρο σκανδάλου εξαγοράς της σιωπής της από δικηγόρο του προέδρου των ΗΠΑ.

8. Μπριζίτ Μπαρντό: Υποκρίτριες και γελοίες όσες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση. Η Γαλλίδα ηθοποιός καταφέρθηκε εναντίον του κινήματος #MeToo για τη σεξουαλική παρενόχληση.

9. Κώστας Αρβανίτης: Υπάρχει ένα καρτέλ στο χώρο του ραδιοφώνου. Συνέντευξη του δημοσιογράφου στο TVXS.

10. Χαμένες ζωές στην υπερεργασία: Σχεδόν 30 χρόνια μετά την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και ζώντας σε μια κοινωνία άκρατου καπιταλισμού, το ωράριο εργασίας από τις 9 μέχρι τις 5 φαντάζει ονειρικό για την πλειοψηφία των εργαζομένων ανά τον κόσμο.

11. Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα με 7 ταινίες και άρωμα από Χρυσές Σφαίρες.

*Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη από Το Ποντίκι