1) «Κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος.  Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε από την άτυπη Σύνοδο στο Ταλίν,  ότι «αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της».

Ads

2) Συνεχίζεται η άγρια πολιτική αντιπαράθεση στον υπό διαμόρφωση νέο φορέα της κεντροαριστεράς, με την επίφαση του «διαδικαστικού» και με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιμένει να θέτει το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συντηρώντας ανοιχτή την σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ.

3) Μετά την αποχώρηση του Σόιμπλε από το Eurogroup αναμένονται κι άλλες αποχωρήσεις υπουργών το 2018. Το ερώτημα είναι, εάν θα παραμείνει η σκληρή πολιτική λιτότητας.

4) Διαχρονικό εφιάλτη αποτελεί για την Μαδρίτη η Καταλονία. Η μεγάλη κλίμακα της καταστολής που έχει εξαπολυθεί με αφορμή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση αυτής της ισπανικής επαρχίας είναι ενδεικτική της κρισιακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Ραχόι.

Ads

5) Σε πολιτική κόντρα εξελίσσεται η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στον κλάδο των ταξί, με την σαρκαστική «έκκληση» του υπουργείου Μεταφορών προς «Τα Νέα», «Καθημερινή» και «Σκάι» να αποστείλουν το σχέδιο νόμου «που περιλαμβάνει αυτά τα οποία οι ίδιοι και τα φερέφωνά σας υποστηρίζετε ότι περιλαμβάνει».

6) Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή επειδή σκότωσε αμυνόμενη τον βιαστή της. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Ναυπλίου δεν αναγνώρισε την αυτοάμυνα απέναντι σε σεξουαλική επίθεση και καταδίκασε την 22χρονη Π.Α σε 15 χρόνια κάθειρξη και 4 μήνες για ανθρωποκτονία, αναγνωρίζοντας της μόνο κάποια ελαφρυντικά.

7) Νέα τροπή παίρνει το θρίλερ με τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν χθες στην είσοδο σπηλιάς στο Σούνιο. Από την εξέταση των ευρημάτων, ο ιατροδικαστής καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα οστά ανήκουν σε άνδρα και όχι σε γυναίκα, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Kάτοικος της περιοχής βρήκε τη βαλίτσα με το μακάβριο εύρημα. 

8) Ερχονται βοριάδες, βροχές και κρύο. Ο καιρός έδειξε τις άγριες διαθέσεις του από σήμερα, Παρασκευή, καθώς πέρα από την πτώση της θερμοκρασίας, οι ισχυροί άνεμοι -τοπικά μέχρι και 9 μποφόρ στο Αιγαίο- «έδεσαν» τα πλοία, το πρωί στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

9) Το μέλλον των τροφίμων: Πως η τεχνολογία αλλάζει τα συστήματα παραγωγής. Η κατασπατάληση των τροφίμων που καταλήγουν ημερησίως κατά τόνους στα σκουπίδια ενώ την ίδια ώρα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο – κυρίως παιδιά – βρίσκονται αντιμέτωπα με την πείνα, είναι – και θα έπρεπε να αναδεικνύεται ως – ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη. 

10) Το σύνδρομο του «συλλέκτη ζώων»: Η ψυχολογία του ανθρώπου, η αλήθεια του ζώου. Η συσσώρευση αντικειμένων, ως διαταραχή (Διαταραχή Παρασυσσώρευσης) έχει αρχίσει να λαμβάνει μεγάλης προσοχής τα τελευταία χρόνια.